marți, 30 iunie 2015

Pentru o viaţă mai bună la Sînandrei

Astăzi am avut onoarea de a prezida şedinţa de Consiliu Local al comunei Sînandrei în care s-a decis delegarea serviciului de apa-canal către operatorul regional Aquatim SA Timişoara. După lungi tatonări, după ce situaţia a fost întoarsă pe toate feţele, după o multitudine de întrebări adresate d-lui Ilie Vlaicu, director Aquatim SA, cel care, la invitaţia d-lui primar Claudiu Coman,  a avut bunăvoinţa de a răspunde direct întrebărilor consilierilor locali, aceştia din urmă au aprobat în unanimitate (14 voturi pentru din 14 consilieri locali prezenţi la şedinţă) ca operatorul regional de apa-canal să preia administrarea reţelelor de pe cuprinsul comunei Sînandrei.

De ce a fost nevoie de acest lucru, în condiţiile în care pentru partea de alimentare cu apă la nivel local există o societate, Aqua Sankt Andreas SRL, care, sub îndrumarea viceprimarului Dorin Fănuţ şi-a făcut onorabil treaba? Pentru că Sînandreiul creşte, se dezvoltă iar hainele vechi au rămas mici. Comuna noastră este şchioapă, merge într-un picior, anume în cel reprezentat de serviciul de alimentare cu apă. În vederea asigurării dezvoltării, pe lângă acesta este nevoie şi de cel de-al doilea membru inferior, canalizarea. Cunoaştem cu toţii saga numită contractul Aton Transilvania, compania care îşi asumase la un moment dat sarcina de a edifica reţeaua de canalizare în localitaţile Sînandrei, Carani şi Covaci. Din nefericire societatea menţionată se găseşte actualmente în insolvenţă, orice operaţiune pe linia canalizării din Sînandrei fiind sistată.

De ce avem nevoie de Aquatim? O să încerc să răspund succint în rândurile de mai jos.

1. Pentru că Sînandreiul are nevoie (şi) de canalizare, în condiţiile creşterii pretenţiilor locuitorilor comunei noastre. Ori Aquatimul este singurul Operator Regional recunoscut la nivel de Uniune Europeană, capabil de a atrage finanţări pe programele POS Mediu 2014-2020 şi poate oferi un orizont de aşteptare rezonabil.  Societatea timişoreană are deja depus un proiect major de infrastuctură care, doar pentru partea de management-dezvoltare reţele apă uzate prevede suma de 182.819.860 euro!  O sumă imensă care se va debloca pentru judeţul Timiş în momentul în care POS Mediu România va fi aprobat la Bruxelles. Proiectul poate fi consultat aici.

2. Pentru că agenţii economici majori care au investit sau intenţionează pe viitor să investească în comuna noastră  au nevoie de o reţea de apa-canal perfect funcţională, capabilă de a face faţă necesităţilor industriale ale acestora. Putem aminti aici companiile Mahle, Argomm, John Deere, Artemis, Bardeau, etc. Aportul acestor societăţi la bugetul local, prin plata de taxe şi impozite, va fi unul de natură a determina o creştere a calităţii vieţii citadine în comuna noastră.

3. Pentru impunerea unei discipline de plată a celor branşaţi la reţeaua de apă. Din nefericire destul de mulţi dintre concetăţenii noştrii omit sau uită să mai plătească apa consumată de la reţea pe considerentul că oricum nu se va întâmpla nimic. Aquatimul operează în acelaşi sistem precum cel al Enelului sau Gazvestului, plata facturilor nemaifiind facultativă ci obligatorie.

Sunt doar câteva dintre motivele care au determinat membrii Consiliului Local să aleagă Aquatim. Ţin să mulţumesc şi pe această cale colegilor consilieri care au dat dovadă de înţelepciune si responsabilitate , fapt pentru care îmi permit să-i nominalizez în continuare: Barna Adrian, Bodochi Marinel, Cheteleş Marinel, Fănuţ Dorin, Hapenciuc Viorel, Minnich Iosif, Mândru Ioan, Onica Cristian, Popa Ilie, Popovici Simona, Prodea Marian şi Ulici Viorel.