vineri, 31 august 2012

O decizie inteleapta. Vechile posturi de Poliţie rurala vor fi reînfiinţate

Stire de presa: Vechile posturi de Poliţie care funcţionau în mediul rural vor fi reînfiinţate şi vor funcţiona din nou, din 1 septembrie, după ce infracţionalitatea în această zonă a crescut cu şase la sută în comparaţie cu anul trecut, au anunţat, miercuri, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivi surselor citate, infracţionalitatea a crescut după ce, anul trecut, Poliţia Rurală a fost reorganizată, iar posturile au devenit aproape inexistente, în sensul în care acolo a rămas un singur lucrător, cu program între 8.00 şi 16.00. Fără poliţişti în comune, spun oficialii MAI, furturile de animale, tâlhăriile şi infracţiunile stradale au crescut cu şase la sută comparativ cu 2011.

Probabil ca aceasta este una dintre cele mai bune decizii ale actualei guvernari, cel putin din ultima luna. Desi Sinandreiul a fost oarecum avantajat prin decizia de comasare a posturilor de politie rurala, deoarece in comuna noastra a fost infiintata o asemenea sectie cu responsabilitati pe un areal destul de extins, trebuie sa privim la imaginea de ansamblu, la nivel national. Ori, situatia devenise pur si simplu ingrijoratoare; in localitatile in care au fost inchise posturile comunale de Politie, rata infractionalitatii a explodat pur si simplu. Daca pe cineva intereseaza o varianta de raspuns pentru aceasta situatie, atunci am sa o dau eu aici. Politaiul satului avea la dispozitie intotdeauna o retea de informatori locali, care ii plasau ponturi legate de cei care au comis diferite infractiuni. Insa pentru a gestiona o asemenea retea, ai nevoie de contacte interumane, nu este suficient sa patrulezi odata pe saptamana, cu masina, pe strazile localitatii.

E bine ca lucrurile se reaseaza in matca lor fireasca. Nu era normal ca o sectie de Politie sa aibe atributii la 30-40 de kilometrii de la localitatea de resedinta. Un alt aspect imbucurator il reprezinta decizia factorilor decidenti de a incadra intreaga promotie de agenti de anul acesta in randurile fortelor operative ale Politiei nationale. E nevoie si de sange proaspat intr-un organism care are ca scop primordial apararea legii. Singura mare problema o sa ramana nivelul salarizarii acestor oameni. Sa nu ne mai asteptam ca un politist, platit cu 1350 de lei pe luna, sa isi puna propria viata in pericol pentru a o apara pe cea a cetateanului contribuabil. E prea putin avand in vedera natura preocuparilor specifice acestei meserii.