duminică, 1 martie 2015

Nimic nou în Rusia sau despre atemporalitatea asasinatului politic

Rusia este probabil una dintre ţările în care valoarea unei vieţi înseamnă cel mai puţin. Modalitatea asiatică de raportare la personalitatea umană, văzută exclusiv prin prisma aportului la turmă şi nimic altceva, conduce destul de des la suprimari fizice, la asasinate odioase. Din nefericire istoria Rusiei este plină de asemenea întâmplari, acestea făcând deja parte din ethosul spaţiului geografic dominat de urmaşii lui Ivan cel Groaznic. Recentul asasinat căruia i-a căzut victimă unul dintre opozanţii lui Vladimir Putin mi-a readus în memorie o altă crimă, al cărei iniţiator a fost idolul actualului preşedinte rus, nimeni altul decât I.V. Stalin.
 
1 Decembrie 1934, Leningrad - Serghei Kirov, membru al Politburo, rival al lui Stalin este împuşcat mortal de către un asasin zice-se solitar. Încă din 1933 în primul cerc al puterii comuniste de la Moscova se vorbea de o alternativă Kirov ca o contrapondere la dictatura personală instaurată de către Stalin. În perioada premergătoare Congresului al XVII - lea, care a avut loc în luna februarie 1934, mai mulţi bolşevici vechi, veterani ai Revoluţiei din Octombrie, au luat legatura cu Kirov, în vederea propulsării acestuia în fruntea partidului.  Kirov declină oferta pentru a nu provoca o ruptură în rândurile PCUS, însă în ochii lui Stalin el rămâne etichetat ca rival/duşman, deci trebuia eliminat fizic. Până la urmă NKVD reuşeşte să identifice un posibil asasin, Leonid Nikolaev, membru în conducerea de partid din Leningrad, care îşi duce misiunea încredinţată până la capăt. Sigur, pentru a şterge urmele implicării aparatului de stat în această crima, Nikolaev este judecat foarte expeditiv şi executat la 29 decembrie 1934. Stalin a aruncat responsabilitatea asasinatului pe umerii unui grup contrarevoluţionar condus din umbră de către decăzuţii Kamenev, Zinoviev şi Troţki.
 
27 Februarie 2015, ora 23.31, Moscova -  unul dintre liderii opoziţiei anti-Putin, Boris Nemţov, este asasinat aproape demonstrativ la o foarte mică distanţă de zidurile Kremlinului. Nemţov a afişat în ultimul timp o atitudine net nefavorabilă actualului dictator rus, erijându-se într-o alternativă la Vladimir Putin. Unul dintre comilitonii lui Nemţov, Ilya Iaşin susţine că acesta era ameninţat la greu în ultima perioadă. „În ultimul timp lucra la un raport „Putin. Război”, în care erau adunat dovezi de implicare a militarilor ruşi în conflictul din Ucraina”, afirmă Iaşin. Că ruşii sunt direct implicaţi în încercarea de sfârtecare teritorială a Ucrainei, nu mai este un secret pentru nimeni. O ţară care deţine o forţă armată apreciabilă precum Kievul, nu poate fi învinsă de către nişte simplii rebeli, indiferent de cât de fanatici sunt aceştia. Nemţov nu era un inconştient, stia la ce contramăsuri să se aştepte din partea lui Putin. Într-un interviu de acum două săptămâni Boris Nemţov spunea: Mi-e teamă că Putin o să mă omoare. Cea ce s-a şi întâmplat.

Vladimir Putin se găseşte acum în plin proces de identificare a unor ţapi ispăşitori. Maşina folosită de posibilii asasini, o Lada Priora, are numere de înmatriculare originare dintr-o republică nord-caucaziană, Inguşeţia. Adică din arealul din care noul ţar şi-a recrutat mai tot timpul vinovaţii de serviciu. Probabil că autorii asasinatului vor fi ucişi convenabil într-un schimb de focuri cu forţele de ordine sau, de ce nu? se vor sinucide la fel de convenabil.

PS: Putin exagerează totuşi. Într-un mesaj adresat mamei lui Nemţov, acesta afirmă: Se va face tot posibilul pentru ca autorii acestei crime lase si cinice sa primeasca pedeapsa pe care o merita". Prea mult cinism faţă de o femeie de 86 de ani!