miercuri, 16 iulie 2014

Şi totuşi băgăm şi noi puţină raţiune?

Îmbătător pentru unii succesul mediatic obţinut de catre presedintele Traian Basescu in fata "repetentilor'' Victor Ponta si Ioana Petrescu in cadrul asa-ziselor consultari care au avut loc la Palatul Cotroceni. Si asa stau lucrurile; cei doi reprezentanti ai Executivului s-au prezentat lamentabil la intalnirea cu batranul matelot. In toata perioada premergatoare intalnirii de luni, presedintele si-a exprimat in mai toate ocaziile ingrijorarea in legatura cu sursele de finantare a deficitului rezultat in urma reajustarii in minus a CAS cu cinci puncte procentuale. Ca atare politicianul Victor Ponta si numerosii sai consilieri trebuiau sa se considere avizati de cea ce se va intampla acolo.
 
Cu toate acestea cei doi au fost aruncati in dealul Cotrocenilor doar cu niste fituici ponosite, cuprinzand cel mult niste deziderate, idei generoase si nici macar un raspuns concret. De ce? Este de discutat daca candidatura lui Ponta la prezidentiale este privita favorabil macar de majoritatea pesedistilor cu greutate, dar aici este deja o alta poveste. Ce a rezultat s-a vazut limpede la mai toate televiziunile de stiri. Am avut parte de o executie in fata camerelor de luat vederi (Dublu viol cu perversiuni la Cotroceni, dupa cum plastic se exprima Cristian Tudor Popescu intr-un editorial care deja a facut inconjurul webului romanesc), Ponta si Petrescu devenind saci de box pentru animalul politic Basescu.
 
Daca Victor Ponta poarta intreaga responsabilitate a acestui fiasco de imagine, presa romanesca - la unison cu Traian Basescu -  nu s-a putut abtine sa nu dea cu sete si in tanara ministru Ioana Petrescu, absolventă de Harvard. De ce? Pai tocmai asta cu Harvardul i-a facut belitii imbatraniti in rele din spatiul public sa vada rosu in fata ochilor. Mai putin si se punea semnul egal intre Spiru Haret si Ivy League!  Harvyţa - dupa expresia aceluiasi CTP - a fost 'facuta" de marinar. Uau, ce tari mai suntem! Tu-ti dai seama? Capitanul de nava stie mai multa economie decat absolventa prestigioasei universitati americane! Tin sa ii dezamagesc pe acesti infierbantati. M-am uitat si eu peste CV - ul public al ministrului Petrescu si ce am vazut acolo nu seamana deloc cu cariera unei piloase. Va invit sa va aruncati o privire aici si sa trageti voi concluziile de rigoare.
 
Vorbim totusi de o absolventa de doctorat la Harvard cu o teza care trateaza interactiunea dintre impozite si relatiile internationale. In contextul guvernoratului exercitat asupra tarii noastre de catre FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana oare ce ministru ar cunoaste mai in amanunt situatia? Martin Feldstein, cel care i-a condus lucrarea de doctorat nu este altul decat unul dintre autorii asa-zisului Feldstein–Horioka puzzle , teorie macroeconomica care trateaza relatia dintre climatul politico-economic, rata profitabilitatii si investitiile directe. Cu siguranta ca atat de guresii nostrii comentatori nu s-au sinchisit nici macar sa isi arunce un ochi pe backgroundul profesional al Harvarditei (expresia altui "inteligent" din presa romanesca). E mai simplu să împroşti cu scârnă, poate chiar si mai rentabil. Ratingul, bata-l vina!
 
Probabil ca Ponta ar trebui sa isi concedieze consilierul care a gandit acest format pentru intalnirea de la Cotroceni. Imaginea premierului capata deja accente negative si aceasta in contextul in care ne regasim iata, in perioade de precampanie electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. Imaginea de mai sus (sursa ei, aici) cu un premier buimac care numara paianjenii uitati pe tavan de catre femeile de serviciu de la Cotroceni, a facut deja inconjurul presei. Si nu este bine pentru candidatul Ponta.