vineri, 5 iunie 2015

PSD, cu "mortul" la plimbare

La începutul acestui an scriam că problema rămânerii PSD la butoanele guvernării este una mult mai personalizată dar şi mai pragmatică de cât s-ar crede. Ea se rezumă oarecum la persoana lui Victor Ponta; cu fostul candidat prezidenţial în fruntea partidului şi a guvernului şansele sunt unele destul de scăzute. Ziua de azi ne-a devoalat alte probleme pe care le prezintă persoana premierului. Îi cunoşteam cu toţii condiţia de mitoman, de arivist, de plagiator, de mincinos dar pe cea de individ care se dedă la fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani cel mult le puteam bănui. Însă Victor Ponta este mereu surprinzător! Am aflat azi adevărata relaţie existentă între Dan Şova, de decontări de bani făcute pe baza unor rapoarte copy/paste (se pricepe Victoraş la astea!), de cedări de leasing la final de contract în favoarea actualului premier,etc. Nu sunt surprins. Ponta este genul de individ spălăţel, cu o brumă de cultură, rapace, capabil de toate aceste fapte.
 
Ideea mea finală despre politicianul Victor Ponta mi-am conturat-o între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Cu toată promisiunea dată unui om înainte de finala Iohannis-Ponta (iar pentru mine onoarea şi cuvântul dat chiar contează!) realmente nu am putut să nu observ carenţele grave de caracter ale  fostului candidat. Modul în care a defilat de mânuţă, ostentativ, cu indivizi de teapa lui VC Tudor a fost elocvent. Politica îţi cere să înghiţi broaşte dar asta nu înseamnă că trebuie să o iei pe cea mai râioasă, să ieşi cu ea pe televiziuni şi să o înghiţi cu nesaţ. Ori acest Vadim Tudor numai ce scrisese despre consoarta d-lui Ponta că are sexul cît o găleată! Iar Victor nu doar că nu a schiţat vreun gest ca să apere onoarea celei lângă care trăieşte ci mai mult! se aliază cu acesta! Eu nu am cum să înţeleg această atitudine, mai ales din partea unuia pe care propaganda îl prezenta ca fiind familistul convins.
 
Sub masca afişată de strânsă unitate în jurul liderului sunt absolut convins că deja PSD abordează o strategie mai realistă de damage control. Ca şi politician Victor Ponta este deja condamnat. Poartă un stigmat pe care nici tot mirul din lume nu îl va mai putea ascunde. Partidul acesta are oameni mult prea versaţi ca să nu înţeleagă acest fapt. Nodul gordian Ponta trebuia tăiat la finalul anului trecut. Liviu Dragnea a fost conştient de acest lucru, propunând la un moment dat un congres care să tranşeze lucrurile rapid. Ponta şi consilierii săi au mers pe varianta tergiversărilor, totul în ideea îndepărtării din partid ai posibililor concurenţi pentru funcţia de preşedinte PSD. A fost alungat la început Mircea Geoană, un lider care avea resurse diplomatice pentru a  putea conlucra cu Iohannis. Apoi tânăra speranţă Catalin Ivan a fost realmente fugărit din partid, de la Bucureşti la Iaşi şi de aici afara din partid,  tot la instigarea lui Ponta şi a celor din jurul său. Nu cred că PSD va mai permite asemenea ieşiri.
 
Aud o întrebare care se tot rostogoleşte în mass-media de azi: pe cine poate pune PSD în locul lui Ponta? Există alternative sau nu? Ei, aici trebuiesc făcute câteva precizări; partidul acesta deţine realmente cel mai mare rezervor de cadre din politica românească. PSD este atrăgator pentru cei care visează la cariere politice fulminante pentru faptul că este un partid abonat la guvernare. În PSD dacă ai valoare şi te impui nu există posibilitatea ca la patruzeci de ani să fi tot lipitor de afişe profesionist.  Social-democraţii au de unde alege. Problema este că într-un asemenea mastodont politic există la fel de mari orgolii. Sigur, acestea sunt estompate atunci când există un curent dominant clar şi funcţii publice pentru toţi. Din nefericire pentru socialişti, în acest moment ei se regăsesc în situaţia de a pierde totul pe mâna lui Ponta. Iar situaţia aceasta disperată cere măsuri excepţionale. Iar ele vor veni.

PS: Cea mai tare replică de azi a lui Victor Viorel: Am venit la DNA ca orice om normal.  Normalule! :)

sursa foto: https://www.facebook.com/alexe.andreeaelena?pnref=story