miercuri, 10 octombrie 2012

Un dos de palma peste obrazul Bisericii. De la Mandruta Lucian

Dupa ce a fost trecut pe linie moarta de catre Antenele familiei Voiculescu, face ce face dl.Mandruta si tot cu mucii in fasole reuseste sa dea. Probabil si pentru a iesi din conul de umbra de dupa licentierea sa din randurile realizatorilor TV, dl.Mandruta ia in vizor o institutie care nu exceleaza deloc la capitolul PR: Biserica Ortodoxa Romana.
Nu are rost sa discutam aici calitatile morale ale omului Mandruta, este exclusiv viata dansului si face parte implicit din sfera privata a existentei sale. Insa in momentul in care un asemenea om se erijeaza in instanta morala, deja exista o problema. Se pune intrebarea de unde exista atata perversitate in mesajul sau referitor la Biserica? Pentru ca doar in aceasta cheie, cea a perversitatii, poate fi interpretata contrapunerea biserici versus spitale, preoti versus doctori, etc. Oare de ce nu vorbeste dl.Mandruta de coruptia endemica din tara noastra, cea care ascunde fiscului miliarde de euro din calea impozitarii? Pentru ca, indiferent de culoarea politica a guvernelor care s-au succedat, economia neagra, cea care genereaza coruptia, s-a situat invariabil la 40-60% din totalul activitatilor generatoare de TVA si alte impozite directe sau indirecte.  Ori asupra acestui subiect se pastreaza o tacere cel putin suspecta.  Este foarte facil si, poate, putin trendy, sa lovesti in Biserica deoarece, se stie, ea niciodata nu va putea sa iti raspunda la fel de contondent.

Dar biografia d-lui Mandruta lasa loc si de alte interpretari. In anul 2000, el trimitea faxuri disperate catre fan-clubul si managerii lui Bryan Adams, pentru a determina anularea concerului muzicianului canadian intr-o tara, Romania, pe care el o considera comunista. Amanuntele aceste tarasenii aici. Apoi, sa ne gandim in umbra carui politolog a crescut criticul de azi al Bisericii. Sa ne aducem aminte ca vreme de multi ani el a realizat o emisiune, pentru postul ProTV, cu stalinistul Silviu Brucan. La sfarsitul anilor '40, in prima perioada a comunismului, Brucan cerea literar pedeapsa cu moartea pentru liderul PNT, Iuliu Maniu. Sa nu mai vorbim de influenta nefasta avuta de acesta asupra politicii romanesti, dupa evenimentele din decembrie 1989.

Lucian Mandruta are sansa unei exprimari libere, directe, in timp ce Biserica comunica mult mai greoi. Daca este ceva de reprosat Bisericii, acesta e acel lucru. Perceptia publica asupra acestei institutii se formeaza si prin lecturarea unor texte precum cel scris de catre fostul conviv al lui Silviu Brucan.