luni, 24 ianuarie 2011

Neincrederea in sistem. Cazul Sanatatii

***
Fara sa par animat de un spirit comunist, imi pun si eu intrebarea de ce exista in tara noastra o atat de mare lipsa de incredere in sistemul public de sanatate. Incepand de la capul tarii, mai toate VIP - urile vietii publice romanesti prefera tratamentele in strainatate. Sa ne aducem aminte; in 2006 seful statului Traian Basescu, a ales o clinica din Viena pentru a se opera de o banala hernie de disc. In noiembrie acelasi an, Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru in exercitiu, a plecat in Franta pentru a se opera la genunchiul ranit intr-un accident de motocicleta. Omul de afaceri Cristian Tantareanu s-a operat de cancer tot in Franta. Fosta realizatoare TV si actual deputat PDL Teo Trandafir, a ales Viena pentru a-si reface sanatatea zdruncinata de un regim alimentar neadecvat in timpul sarbatorilor de iarna. Pana si o fata de doi bani precum Andreea Spataru a ales sa aduca pe lume un copil intr-o clinica din SUA. Mai zilele trecute mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania a fost transferat tot la Viena unde, se pare, va fi operat.

Acestea sunt doar cateva cazuri pomenite in presa romaneasca. Buuun. Se naste acum intrebarea legitima; de ce doar ei au acces la asemenea servicii medicale? De ce omul de rand, cel care cotizeaza la bugetul Sanatatii luna de luna din venitul lui modest, trebuie sa suporte conditii de spitalizare precum cele din fotografia de mai sus? Suntem cu totii constienti de faptul ca in Romania, in spitalele noastre, se moare cu zile. Oameni care ajung pe propriile picioare in clinicile noastre insalubre, ajung acasa intre patre scanduri din cauza infectiilor blestemate si a bolilor contactate in unitatile spitalicesti.

Zilele trecute, pe email am primit recent o oferta destul de interesanta; ingrijirea sanatatii la Spitalul Universitar din Viena, celebrul AKH. Ce presupune asta? Pai acolo vorbim de o asistenta la maxim trei pacienti, dieta personalizata, traducerea rapoartelor medicale, obținerea prețului optim al operației, transportul la clinică, escortarea familiei, asigurarea cazării si repatrierea. Vorbim deja de turism medical. Din pacate acest nou tip de turism se adreseaza in exclusivitate celor cu bani, adica unei minoritati din societatea romaneasca. Restul cetatenilor sunt abandonati in bratele unui sistem de sanatate bolnav, incapabil de a face fata provocarilor actuale.

Vazand insa acest exod al VIP - urilor catre clinicile straine, ma intreb si eu, ce m-ar motiva pe mine si pe altii ca mine, sa aleg sa ma tratez in Romania? Si daca aceasta intrebare pare fara sens, revin si ii interoghez pe mai marii zilei, de ce sa mai platim contributiile pentru Sanatate? Ce face Statul cu acesti bani? Se duc ei in sistem sau direct in buzunarele clientelei de partid?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu