Comunismul, alaturi de nazism, reprezinta cele doua curente politice extremiste care si-au pus amprenta decisiv asupra formelor de agregare ale societatilor europene in secolul XX. Daca despre nazism putem considera ca a fost condamnat definitiv de catre Istorie, nu acelasi lucru il putem spune despre comunism. Exegetii ideiilor filosofice care au stat la baza definirii comunismului - care nu sunt putini chiar in tarile occidentale - considera acum ca exercitiul comunist impus de catre Lenin si Stalin in Centrul si Estul Europei a fost unul compromis de faptul ca corifeii sovietici s-au abatut de la perceptele imuabile ale lui Marx.
Daca Occidentul are scuza ca peste el nu a trecut hoardele rosii, situatia Romaniei este una tragi-comica. Timp de patruzeci si cinci de ani romanii au cunoscut toate "binefacerile" comunismului, in forma lui cea mai stalinista. Lagare de munca, inchisorii politice, exterminare fizica, absenta libertatii de constiinta sunt doar cateva dintre ele. Ciudat este ca, la peste douazeci de ani de la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, romanii inca prizeaza legendele comunismului. De la filmele lui Sergiu Nicolaescu, care faceau apologia ilegalismului, pana la searbedele productii alea anilor '50-'60, reluate acum de catre televiziunile private, pana la interviuri cu cei care au trait in apropierea cuplului dictatorial sau chiar cu membrii ai clanului Ceausescu, toate acestea concura la umanizarea unei epoci negre din istoria recenta a Romaniei. Realitatea TV, EvZ, Antena 3, toate aceste organe de presa audio-video sau scrisa prezinta pana la saturatie momente din viata de zi cu zi a familiei Ceausescu. De la amantii numarati ai Elenei si escapadele amoroase ale printisorului Nicu, pana la nefericirea Zoei , toate vin sa alunge cearsaful negru asezat peste tabloul de fanilie al Ceausestilor.
Cei care au ordonat crime isi redobandesc acum, prin intermediul presei libere, umanitatea. Coroborati acest aspect cu ideea tot mai raspandita conform careia pe vremea lui Ceausescu o duceam mai bine, inradacinata statornic in mentalul celor trecuti de 35-38 de ani. Ce vor intelege copiii nostrii despre comunism? Cum il vor recepta pe Ceausescu? Probabil ca ei, urmasii nostrii, vor concluziona ca Ceausescu a fost un om bun, care dadea de lucru la toti oamenii, le dadea case si apartamente gratuit iar cei care l-au inlaturat de la putere au fost nist oameni rai, care au dorit distrugerea Romaniei. Este logica aceasta interpretare? In virtutea a ca ce se prezinta acum in mass-media romaneasca despre acele vremuri, eu zic ca da.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu