Ultima saptamana a fost caracterizata de disputa dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema atributiilor de reprezentare a tarii noastre la Consiliul European ce va avea loc in 28-29 Iunie. Presa deja abunda de interpretari pe marginea acestui subiect, subiectivismul autorilor inclinand balanta in favoarea unuia sau al celuilalt dintre cei doi preopinenti. Din pacate legislatia romaneasca, cea care ar trebui sa puna ordine si in aceasta privinta, da dreptate ambelor tabere. Si nu vorbim aici de o lege oarecare ci de insasi Constitutia Romaniei.
Dar haideti sa vedem ce ne spune legea fundamentala despre atributiile de politica externa a principalilor actori din viata noastra politica. In articolul 91, paragraful 1 gasim urmatorul text: Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Aceasta prevedere constitutionala este invocata apriori de catre sustinatorii pozitiei prezidentiale in sprijinul participarii domnului Traian Basescu la Consiliul European. Numai ca Constitutia rezerva surprize, fiind foarte echivoca si interpretabila.
Premierul Victor Ponta si sustinatorii pozitiei domniei-sale au perfecta dreptate, la randul lor, atunci cand fac uz in propria argumentatie de continutul articolului 102, paragraful 1, cel care spune textual ca Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. Cu alte cuvinte Constitutia, in loc sa puna ordine in atributiile fiecarei puteri a Statului, provoaca dispute prin interpretabilitatea articolelor sale. Aceasta este o problema generala a intregii legislatii romanesti. Mai mult, aceeasi Constitutie arunca in scena un nou actor in reprezentarea externa a Romaniei,Parlamentul. La articolul 112, paragraful 2, se spune textual Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Incurcate treburi!
In fapt, legea fundamentala prevede trei jucatori pe terenul politicii externe a Romaniei: presedintele Romaniei, primul-ministru al Guvernului si Parlamentul cu cele doua camere ale sale, Senat si Camera Deputatilor. Din pacate nu exista o diferentiare a atributiilor pe segmentul reprezentarii internationale. Parlamentul Romaniei a adoptat, pe 12 iunie, o declaratie prin care îl mandatează pe Victor Ponta să reprezinte România la Bruxelles. Deci avem Guvernul si Parlamentul care au aceeasi pozitie, pe deoparte, si Presedintia pe de alta parte. Pana la aceasta ora inca nu cunoastem numele sefului delegatiei Romaniei la Consiliul European.
Ca o concluzie, Romania nu este o tara pregatita pentru coabitari politice. Nu avem capacitatea de a gestiona un moment in care avem un presedinte de o culoare politica si un guvern si un parlament de alta culoare. Ne lipseste atat exercitiul unei democratii de lunga durata cat si o legislatie mult mai clara. Cu siguranta ca in aceasta toamna sau cel tarziu in primavara viitoare pisica va trebui rupta. Ori se va forma o noua majoritate in jurul actualului presedinte, ori acesta din urma se va confrunta cu o noua suspendare din functie. In cea ce priveste disputa actuala, probabil ca se va ajunge si cu aceasta chestiune la Curtea Constitutionala, cea care, ca de obicei, va prefera sa se comporte precum rabinul din fabula de mai jos:
Itzic si Strul aveau o disputa. S-au dus la rabin sa o transeze. Intra mai intai Itzic si ii descrie acestuia ce problema avea cu Strul. Rabinul ii da dreptate lui Itzic. Coborand bucuros treptele sinagogii, spune lui Strul :”Ei, vezi mai, rabinul mi-a dreptate!”. Strul : “Da?! Vom vedea.” Intra si acesta la rabin. Dupa ce il asculta pe Strul, inteleptul ii da si acestuia dreptate.“Eu am dreptate” ii zise Strul lui Itzic. “Nu se poate! Hai din nou la rabin” Intrara amandoi la rabin si il intrebara : “Cum vine asta, marite rabi? Sa avem amandoi dreptate?! Asta nu se poate” . “Da’ stiti ca aveti dreptate!” incheie rabinul.
Avetzi dreptate, nu e pregatit niciunul de o coabitare. Legea ar trebui sa fie mult mai clarificanta.Sper sa nu ne facem de rusine in toata Europa.Va multumesc si va stimez.
RăspundețiȘtergere