Telegrafic, lucrurile se prezinta in felul urmator; PNL iese cel mai sifonat, spera la foarte multe de la functia de presedinte al Romaniei, pe care si-o arvunise prin protocolul USL. PSD iese cel mai intarit deoarece continua guvernarea cu Victor Ponta sef la Executiv, cu un Traian Basescu care gafaie rau de tot si cu un Crin Antonescu care va avea nevoie de o perioada rezonabila de timp ca sa digere cea ce i s-a intamplat in ultimele luni. PDL este in refacere, PP-DD profita de pe urma acestei confruntari a gigantilor. Cu siguranta ca vor avea loc multe reevaluari in cadrul USL, deoarece prima impresie dupa ziua de azi este aceea ca PSD a refuzat PNL functia de presedinte al Romaniei.
USL se gaseste intr-o disolutie de facto, care va complica si mai mult ecuatia politica de dupa alegerile parlamentare. In destule locuri din tara alianta aceasta este nefunctionala, fiecare dintre partidele componente incercand sa forteze majoritati cu partide considerate adversari politici la nivel central. Fara a face deloc partizanat pro-Basescu, trebuie sa spun ca USL merita din plin acest dus rece. Un referendum la care doresti sa iti impui punctul de vedere nu se organizeaza pe genunchi. Este nevoie de munca de organizare si de oameni potriviti in functiile de comanda. In 2003, cand guvernul Nastase a dorit sa treaca modificarile constitutionale necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cvorumul a fost smuls de o echipa de strategi guvernamentali adevarati, in frunte cu Cozmanca si Hrebenciuc. In 2012 cei chemati sa vegheze la buna organizare a referendumului si la obtinerea rezultatelor scontate, Ioan Rus si Victor Paul Dobre, se pare ca au jucat pe blat in favoarea adversarului.
De Curtea Constitutionala ce sa mai spunem? Sa o lasam pe judecatoarea PSD Aspazia Cojocaru sa zica tot: "Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. (...) Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot!" Va suna cunoscut textul? :) Rus...? Dobre...?
Aaaaa, si o declaratie a altui judecator al CCR, Ion Predescu: "Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile." Curat constitutional, traiasca USL! :))
Mi-am amintit ca in urma cu cativa ani am citit cartea lui Radu Cinamar "Viitor cu cap de mort". Printre randuri, sunt multe care desi par desprinse din SF-uri, se pliaza ca o manusa pe realitate. Iata un scurt fragment care se poate plia pe acest exemplu:
RăspundețiȘtergere"[...]democraţia. Noţiunea în sine nu face nici cât o ceapă degerată; cu toate acestea, ea este cea mai potrivită piesă în angrenajul planului nostru, care are mare succes la masele populare. Motivul principal este acela că le trezeşte acestora orgoliul şi sentimentul de a avea putere, dar în realitate nu face altceva decât să producă un anumit gen de învrăjbire,luptă şi tentaţie, oferind astfel posibilitatea manipulării. Aparent, jocurile politice ascunse şi marile interese financiare şi de putere sunt la mâna alegătorilor, a celor care votează. Trebuie să faci mici compromisuri, pentru a te putea bucura ulterior de toate avantajele. Ce obţinem noi, de fapt, prin aşa-zisa democraţie? în cele mai multe dintre cazurinaceasta duce în primul rând la dezbinare între diferite categorii sociale care alcătuiesc un popor şi la o înfruntare de multe ori făţişă între populaţiile de pe glob. Ideea pe care o oferim lumii, dar prin care acoperim de fapt cu acordul tuturor adevăratele noastre intenţii şi acţiuni, este aceea de a crea iluzia alegerii libere
în cazul fiecărui individ. Când este însă vorba de zeci şi sute de milioane de oameni diferiţi, stresaţi şi pervertiţi, alegerea lor aşa-zis „liberă" poate fi lesne dirijată prin diferite metode. Furtuna trebuie lăsată să se dezlănţuie, însă direcţia ei generală poate fi influenţată astfel încât să protejeze anumite zone şi să distrugă altele. Noi am găsit modalitatea cea mai simplă şi sigură de a obţine haosul şi dezbinarea; căci, în ciuda aparenţelor înalt umanitare şi a valorilor morale cu care am poleit ideea de democraţie, acestea nu fac altceva decât să ascundă miezul de la care am pornit şi pe care 1-am dezvoltat în timp: învrăjbirea semenilor între ei, lupta oarbă pentruo putere facilă şi vremelnică,
lipsa unităţii."
Iar intr-un alt paragraf se spune asa:
"[...] cei mai mulţi oameni sunt
slabi şi laşi. Foarte puţini sunt cei care rezistă atacurilor şi metodelor noastre. Totuşi, aceştiane stânjenesc acţiunile şi, ceea ce este mai neplăcut pentru noi, se bucură chiar de simpatia şide ajutorul altora. Aceasta înseamnă unitate şi forţă de opinie colectivă, adică exact ceea cenoi dorim să împiedicăm."
Cartea este interesanta pt ca dezvaluie anumite metode de manipulare ce pot fi astazi recunoscute. Cei mai multi insa nu-si bat capul cu diferenta dintre realitate si iluzia ei.
Marturisesc ca nu am citit respectiva carte iar, spre rusinea mea, de autor nici nu am auzit pana acum. Democratia este blamabila din mai multe puncte de vedere, toate la fel de relevante. Insa, indiferent cum am da-o, tot la vorbele geambasului de natiuni Winston Churchill ajungem: "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time." (from a House of Commons speech on Nov. 11, 1947)De-a lungul timpului s-a tot incercat diverse forme de recoagulare a politicii, in afara democratiei. Esecuri pe linie. Da, poate ca si democratia este o iluzie abil intretinuta. Dar este prizabila atunci cand nu se ajunge in ridicol. Ori, la noi in tara limita penibilului a fost atinsa.
RăspundețiȘtergereEste doar varful ice-berg-ului. Radu Cinamar aduce in atentie sub aspect romantat proceduri care astazi nu mai sunt secrete, si chiar usor de recunoscut. Desi literatura si media expune vederii interese externe, noi romanii nu constientizam ceea ce ni se intampla. Oamenii nu sunt pregatiti sa afle adevaruri teribile. Nici macar nu le recunosc si nici nu le admit atunci cand acestea sunt expuse vederii.
ȘtergereHai sa mai aduc in atentie cateva fragmente:
" Baza care ne oferă sursele ascunse demanipulare a populaţiei este
constituţia unui stat. Alcătuirea ei este o adevărată ştiinţă a psihologiei şi manipulării omului şi de aceea am avut grijă ca la conceperea constituţiilor principalelor state-puteri ale lumii să ia parte şi reprezentanţii noştri. Constituţiile trebuie săaibă o formă umanitară, chiar pompoasă şi relativ complicată, dar totodată să ascundă în profunzimea lor modalităţile eficiente de subminare şi control a populaţiei."
sau:
"Sistemul economic şi social pe care 1-am impus încurajează foarte mult competiţia înaspectul ei nearmonios, stimulează concurenţa neloială şi îndeamnă la un consum cât maimare de mărfuri. Toate acestea sunt justificate de un interes umanitar, acela de formare aomului şi de motivare a sa pentru a străbate „jungla" vieţii, care ameninţă să-1 sufoce, înrealitate, însă, această preocupare şi agitaţie nebună a omului, care îl ţine mai mereu ocupat şitensionat, nu duce decât la o diminuare semnificativă a valorilor care sunt cu adevărat moraleşi etice în viaţă, adică la pervertirea caracterului fiinţei umane."
"O atenţie deosebită acordăm aici tineretului, deoarece dacă vrei ca un copac să nuaibă roade, trebuie să-1 usuci încă de când este puiet. Tot ceea ce poate amplifica pornirilevicioase în copii şi adolescenţi este prezentat în mod foarte atractiv, tentant; ne orientămastfel mai ales spre difuzarea filmelor în care este exacerbată violenţa, a filmelor degroază şi a celor în care se accentuează pornirile sadice sau trăsăturile profund negative alecaracterului. Pentru a încuraja vizionarea lor ne folosim foarte mult de publicitate; aş putea spune că publicitatea a ajuns, într-un fel, chiar inima comerţului. Am stimulat deci în cel mai înalt grad tendinţa populaţiei de a consuma."
sau: "Bunăstarea nu trebuie să se facă simţită la nivel general, dar ea este binevenită la oanumită pătură de oameni corupţi, care ne pot sluji astfel interesele, fără ca ei să aibă nici ceamai mică idee; dimpotrivă, aparenţele îi fac mereu să-şi închipuie că, de fapt, ei sunt cei careacţionează, cei care decid, cei care au puterea şi toate acestea noi trebuie să le susţinem, pentru ca mirajul să nu piară"
Capitolul continua cu prea multe fragmente descriptive de acest gen. Problema este sa le poti identifica, sa te poti desprinde de firul romantat si sa identifici "printre randuri" tehnicile de manipulare care se aplica azi.