Cu siguranta ca atunci cand se va intocmi o antologie a marilor nedreptati politice personale ale inceputului de secol XXI, una dintre ele o va constitui si nealegerea in functia de presedinte a Statelor Unite a republicanului JohnMcCain. Acesta a pierdut cursa prezidentiala din 2008 in fata actualului presedinte Barack Obama. Cauzele? Multe, cele mai insemnate fiind perceptia general negativa a GOP lasata in societatea americana dupa cele doua mandate prezidentiale ale lui GW Bush si alegerea ca si partenera pentru functia de vicepresedinte a extrem de putin dotatei intelectual doamne Sarah Palin.
Pentru McCain acea competitie pierduta nu a insemnat un capat de drum in politica. Dimpotriva. Acesta si-a luat foarte in serios rolul, devenind foarte activ in politica externa, dubland practic la un moment dat actiunile Departamentului de Stat, in numele Senatului, al carui membru este, reprezentand statul Arizona. In ultimele luni McCain si-a asumat rolul de avocat al cauzei ucrainiene, facand chiar o vizita pe celebrul Euromaidan, unde s-a adresat direct celor prezenti acolo. Luarile lui de pozitie extrem de clar definite au creat rumoare la Moscova, presedintele Putin luand de buna promisiunea prietenului Barack, cel care ii spunea lui Dmitri Medvedev sa ii transmita tarului : “Tell Vladimir I’ll be more flexible when I’m reelected”. Ciudata aceasta flexibilitate a lui Obama! Azi, 3 martie, luand cuvantul in cadrul AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), McCain a pus lucrurile la punct, afirmand raspicat niste adevaruri pe care atat americanii cat si noi, aliatii lor, aveam nevoie sa le auzim. Senatorul de Arizona a recunoscut ca Statele Unite nu au o optiune militara realista prin care sa ii faca pe rusi sa isi retraga trupele de pe teritoriul Ucrainei. Insa acesta a tinut sa precize ca optiunea sanctiunilor economice, a inghetarii activelor financiare si a bunurilor rusesti de pe teritoriul american trebuie pusa in practica in modul cel mai dur cu putinta.
McCain a identificat cauza agresivitatii manifestate de unele state pe scena internationala in cea ce el a numit feckless foreign policy promovata de administratia democrata Obama. Cuvantul "feckless" comporta prea multe sensuri, deloc laudative. Why do we care? Because this is the ultimate result of a feckless
foreign policy in which nobody believes in America’s strength anymore. Cat despre actuala administratie,
senatorul considera ca aceasta este partial raspunzatoare de situatia in
care se indreapta acum lumea.
Facand referire la diferentele majore de abordare a politicii mondiale, existente intre Statele Unite si Rusia, McCain a accentuat atat ignoranta actualului presedinte Obama cat si setea de revansa a fostului rezident KGB din Berlinul anilor '80: The president of the United States believes the Cold War is over; fine — it’s over. But Putin doesn’t believe it’s over. Acelasi McCain a denuntat in mod explicit interventiile Rusiei din Republica Moldova, acestea nefacand altceva decat sa produca un grad mai mare de instabilitate intr-o tara deja instabila gratie interferentelor rusesti post-sovietice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu