Iata ca s-a intrat in linie dreapta in cea ce priveste congresul PDL, cel menit pentru a lamuri odata pentru totdeauna care este greutatea reala a centrelor de putere din cadrul PDL. Doi candidati si jumatate si-au anuntat intentia de a candida pentru functia suprema din partid: Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu. Candidaturi complete, valabile, pot fi considerate doar cele ale actualului premier si cea a fostului ministru de interne. Micul Paleologu, in dulcele lui stil clasic, se gaseste pe lista de candidati in postura de iepure pentru Emil Boc. In ciuda extraordinarei mobilizari mass-media, a unor suculente analize pro si contra PDL, acest congres nu va modifica in nici un caz perceptia generala conform careia acest partid este doar o extensie politica institutionalizata a personalitatii actualului presedinte Traian Basescu.
Emil Boc este marele favorit la functia de presedinte al PDL. Din postura de sef al Executivului, a avut posibilitatea in aceste luni, sa croiasca bugetul in functie de voturile anumitor filiale. Fostul primar al Clujului beneficiaza de sustinerea a mai multor centre de putere din PDL sau formal exterioare partidului. Unii dintre lideri grei ai partidului, printre care Gheorghe Falca, Elena Udrea, Gheorghe Flutur, banda din jurul lui Theodor Stolojan, banda penticostalilor din Cluj dar si presedintele Traian Basescu, si-au declarat deschis sustinerea pentru Emil Boc. Solutia reprezentata de catre actualul premier este convenabila pentru acesti factori de putere deoarece ea nu este una definitiva ci creaza impresia unui provizorat. Cu alte cuvinte, dupa consumarea alegerilor din 2012 sabiile se pot scoate din teaca. De ce este utilEmil Boc pentru Traian Basescu? Pai imi aduc aminte de o replica a lui Gheorghiu-Dej, atunci cand a fost intrebat de ce il tine ca prim-ministru pe Chivu Stoica. "Vezi zidul ala? Daca ii dau ordin lui Chivu sa il darame, o sa intre cu capul in el precum un bou.". Cam la asta se reduce si relatia Basescu-Boc. O sluga umila care nu pune intrebari.
Vasile Blaga este privit ca o speranta de catre toti cei care inca au credinta ca binomul Basescu-PDL trebuie sa functioneze ca un parteneriat si nu pe principiul unei ierarhii feudale de tip vasal-stapan. Din pacate in ultimul timp fostul ministru de interne se gaseste intr-o vizibila scadere de audienta in randurile membrilor cu greutate ai partidului, fenomen cauzat si de mita cvasi-oficiala cu care a miluit contracandidatul sau Emil Boc filialele inca nehotarate. Vasile Blaga se revendica si el de la Traian Basescu,propunand un parteneriat perpetuu cu acesta. Ce nu intelege Blaga (sau se face ca nu intelege) este amanuntul esential ca Basescu nu are nevoie de parteneri ci de supusi. Totusi fostul ministru de interne este portavocea fostilor democrati, ai vechilor baroni ai partidului, in frunte cu Berceanu si Frunzaverde. Multi ii dau in tabara lui Blaga si pe Videanu si Ioan Oltean, insa eu prefer sa vad intai votul deoarece aceste doua fapturi politice au excelat de-alungul vremii printr-o adaptabilitate usor asimilabila tradarii.
Despre Theodor Paleologu nu o sa scriu pe acest blog deoarece penibilitatea lui ma scuteste de comentarii care ar putea fi interpretate ca rezultat al afinitatilor mele liberale. Acest congres va confirma instituirea unui status-quo care va trece partidul de anul electoral 2012. Emil Boc va ramane atat premier cat si presedinte al principalului partid de guvernare. Candidatura lui Vasile Blaga s-a nascut precum un prunc de 5 kilograme dar, pe parcurs, a fost atins de boala rahitismului. Cu toate acestea insa, balanta va fi inclinata de vointa Cotrocenilor. Traian Basescu are nevoie de un partid care sa il ajute sa se perpetueze in viata politica, atat el cat si familia lui, si dupa 2014 si nu isi poate permite sa piarda PDL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu