Zilele acestea o stire seaca a facut inconjurul lumii: Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul Dallas, a încetat din viaţă, la vârsta de 81 de ani. In anul 1994, in urma unor complicatii majore la ficat, lui Larry i se prezicea o moarte rapida. Insa, urma unui transplant, el a reusit sa isi continue viata, dedicandu-se cu precadere operelor de caritate, alaturi de cea care i-a fost sotie timp de mai bine de 55 de ani, Maj Axelsson.
Larry Hagman, texan prin nastere (Weatherford, Texas, 1931), ne-a ramas in memorie din postura fiului cel mare al lui Jock si Ellie Ewing, mostenitor prezumtiv al imperiului Ewing Oil. Larry ne-a aratat un pic din farmecul lumii businessului inca din vremea comunismului. Sa ne aducem aminte ca serialul Dallas a rulat la Televiziunea Romana chiar si in ultimul deceniu al omnipotentei clanului Ceausescu. E adevarat ca dupa cateva episoade, saga familiei Ewing a fost interzisa, deoarece dadea de gandit acelora care isi doreau alte standarde de viata decat cele oferite de catre S.S.M.D. (pentru cei mai tineri, este vorba de acronimul pentru cea ce la noi era denumita societatea socialista multilateral dezvoltata). Dupa evenimentele din Decembrie 1989, in urma obsesiilor dezvoltate de catre speculantii regimului comunist pentru viata buna din Dallas, am avut parte de felurite forme de copiere a acelor realitati. Un afacerist precum raposatul Ilie Alexandru, a dus obsesia pana acolo incat, imediat dupa 1990, a edificat langa Slobozia un Southfork Ranch in toata splendoare lui texana. De-asemenea foarte multi dintre imbogatitii anilor '90 au preluat de la personajul J.R. Ewing doar partile lui negative, ocultand si cealalta fateta a fictivului petrolist texan.
Un sociolog francez scria, nu fara temei, ca serialul Dallas a avut si el o contributie la caderea regimurilor comuniste din Europa Centrala si Rasariteana, in 1989. El explica fenomenul prin presiunea exercitata asupra elitelor politice de catre potentatii economici ai regimurilor, cei care doreau sa nu mai ascunda faptul ca, in realitate, comunismul nu poate rezista ca o societate egalitarista. Cu alte cuvinte, ei traiau bine sau foarte bine si doreau sa arate tuturor acest lucru, fara teama de represiuni. Studiul se referea in principal la Uniunea Sovietica, dar sa nu uitam ca si noi am avut baroni economici, precum Florentin Carpanu, fratii Paunescu sau Trita Fanita, oameni care se simteau incorsetati de limitele impuse de regimul lui Ceausescu.
Larry Hagman ramane J.R. Ewing. Unicul. Personalitate duala, malefic dar si sensibil. Ramane personajul care a aratat (si) romanilor ca exista viata mai buna dupa comunism. Sociologul francez are dreptate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu