marți, 11 iunie 2013

Sînandreiul neolitic sub lupa a doi cercetatori americani

Cred ca prin 2004, in timpul unei campanii de sapaturi arheologice in situl de pe malul Niaradului (la "teren"), am avut ocazia sa cunosc un student din Statele Unite sosit aici ca sa aprofundeze neoliticul prezent atat de ofertant pe raza localitatii noastre. L-am intrebat, firesc, de unde a auzit de acest sit arheologic. Raspunsul lui m-a cam pus pe ganduri. In Statele Unite situl din comuna noastra devenise referinta gratie unui studiu publicat de catre doi cercetatori de la Universitatea Manitoba, Tina Jongsma-Greenfield si Haskel Greenfield.

Marturisesc ca am cautat acel studiu insa Internetul se gasea atunci intr-o faza incipienta, fara resursele din zilele noastre. Apoi am aflat ca studiul celor doi profesori americani a aparut si in cadrul unei lucrari aparute sub patronajul Muzeului Banatului, sub coordonarea maestrului arheologiei banatene, prof.dr. Florin Drasoveanu, cel despre care putem afirma fara riscul de a gresi ca a pus Sinandreiul pe harta marilor situri arheologice de epoca neolitica din lumea intreaga. Meritul celor doi profesori americani, Jongsma si Greenfield, a fost acela ca au venit cu completari care vizau domenii conexe ale arheologiei, si anume zooarheologia (cazul doamnei Jongsma) si antropologia (domeniul doctorului Greenfield), diseminand rodul cercetarilor lor si in mediul academic american. 

Recent, printr-o intamplare fericita, am descoperit acest studiu pe siteul Universitatii Manitoba, mai precis aici. Titlul acestui studiu este foarte sugestiv si cuprinzator: The vertebrate fauna from Middle and Late Neolithic Sinandrei, SW Romania, 1992 Excavations.  Autorii exploreaza domenii necunoscute si mai putin atractive din puct de vedere media, dar extrem de importante din punct de vedere stiintific. Dupa o introducere in care se precizeaza destul de precis orizonturile culturale din neoliticul mijlociu si cel tarziu de care a apartinut actualul teritoriu al Sinandreiului, se ajunge si la esenta cercetarii. In echilibrul dintre speciile de animale domestice si cele salbatice descoperite in acest sit se poate constata o crestere treptata a procentajului celor dintai, odata cu trecerea de la cultura Banatului catre orizontul cultural Vinca C, de la 45% catre 55%. 

In cea ce priveste animalele, cele mai des intalnite sunt bovinele (bos taurus), in situl de la Sinandrei descoperindu-se aproximativ 259 de fragmente osoase, reprezentand 42% din totalul celor identificate. Ovi-caprinele, cainii domesticiti  si porcii reprezinta alte prezente remarcate. Schimbarile remarcate de catre cei doi cercetatori americani ne indica trecerea de la Cultura Banat, caracteristica neoliticului de mijloc, catre Cultura Vinca C, cea care apartine neoliticului tarziu si mai departe catre Epoca Bronzului. 

Studiul publicat de catre profesorii Jongsma si Greenfield are inca darul de a face cunoscuta comuna noastra pe plan mondial deoarece aici este surprins un proces de tranzitie dintre doua culturi mai intai paralele iar ulterior consecutive. Va invit sa cititi acest studiu.

2 comentarii:

  1. Paul Duffy , parca asa il chema pe student :))

    Cata Manolachi

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce memorie, dom'ne! ;) Da, acum cu un memory refresh, parca asa il chema. Mersi ca mi-ai amintit.

    RăspundețiȘtergere