Petextul Klaus Iohannis a oferit PSD si PNL alibiul ruperii Uniunii Social-Liberale. S-a discutat foarte mult despre motivele care au stat la baza acestei decizii. Au fost expuse zeci de teorii, unele veridice altele mai mult decat discutabile. Probabil ca resentimentele erau mult mai vechi la nivelul conducerilor centrale, insa nu pot sa nu ma intreb de importanta pe care a avut-o una dintre ultimele decizii ale Curtii Constitutionale, legata de proiectul de revizuire a Constitutiei. Curtea Constitutionala a identificat nu mai putin de 26 de articole care contin elementele de neconstitutionalitate.
PSD a fost de-acord cu candidatura prezidentiala a lui Crin Antonescu atata timp cat noua Constitutie prevedea ca functia prezidentiala sa fie golita de orice continut real iar primul-ministru va fi adevaratul stapan al Romaniei. Ori judecatorii de la CCR au decis ca este neconstituțional articolul care prevede că președintele este
obligat să numească prim-ministrul din rândul partidului sau alianței
care a obținut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare. Ei, aici deja PSD a identificat o problema. Majora! Crin Antonescu nu este un produs politic marca PSD deci nu se poate pune mare baza in deciziile acestuia, in momentul in care ar fi acces in functia prezidentiala.
Nu este mai putin adevarat ca si Antonescu a jucat cartea CCR nutrind speranta ca va ajunge presedinte (si) cu ajutorul PSD, pentru ca mai apoi sa devina de sine statator. Oricum, decizia ruperii aliantei este deja asumata cvasioficial de catre ambele parti. Turul al doilea al alegerilor prezidentiale din acest an va fi unul foarte interesant.