marți, 18 februarie 2014

Tectonica politicii româneşti. Reaşezarea plăcilor

La sfarsitul anului trecut, in cadrul unei sesiuni de stand-up comedy dintr-un club timisorean, un nene cu destul de mult umor spontan intreba privitorii daca se va sparge USL. Ciudata intrebare, recunosc! Tot el raspundea, in stilul caracteristic: Da, se va sparge in figuri. Continuarea raspunsului nu il mai reproduc aici deoarece ar trebui sa apelez la limitarea accesului cititorilor cu varsta sub 18 ani. Probabil ca standuperul respectiv nici macar nu banuia cata dreptate ii vor da evenimentele din lunile urmatoare. Pentru ca numai din cauza figurilor se putea sparge o coalitie guvernamentala care ocupa in scenariul cel mai pesimist 70% dintre fotoliile de senatori si deputati.
S-a discutat mult despre eventualitatea existentei unui plan bine structurat, convenit intre Antonescu si Ponta, pentru ca cele doua partide, PNL si PSD, sa ocupe esicherul politicii din Romania, unul pe centru-dreapta iar celalalt pe centru-stanga. Poate ca la inceput a fost vorba si depre asa ceva. Doar ca intre timp au intervenit si alti factori, unii foarte discreti, care nu agreeaza o concentrare cvasitotala a puterii in mainile unei singure formatiuni politice. Aceasta este deja o practica curenta in democratiile dezvoltate, practica care si-a dovedit viabilitatea de-a lungul deceniilor. Insa nimeni nu are vreo dovada peremptorie precum ca asa ar sta lucrurile. Deocamdata se lucreaza doar cu presupozitii.
 
Personal inclin sa cred ca adevarul este unul mult mai straveziu. In politica in general si mai ales in cea romaneasca, totul se petrece prin prisma sentimentelor umane, a umorilor personale, a trairilor de moment. Ori a fost de-ajuns ca unul dintre parteneri, Crin Antonescu, sa aibe un sentiment de insecuritate in cea ce priveste sustinerea prezidentiala a social-democratilor, pentru ca acesta sa traga cu toata munitia in directia PSD si a aliatilor sai. Partidul Conservator al redescoperitului securist Felix (apropo, oare dl Antonescu nu ii cunostea trecutul d-lui Voiculescu atunci cand a batut palma cu el, in cadrul ACD?!) a devenit si el o tinta predilecta pentru presedintele PNL. Ideea solutiei "imorale" a presedintelui Basescu a fost preluata din zbor de catre dl. Antonescu. Se impune totusi o diferentiere esentiala; Traian Basescu era deja presedinte atunci cand a enuntat-o.    

Nu este mai putin adevarat ca in ultimul an trustul de presa RTV al lui Sebastian Ghita, apropiat al premierului Ponta, a exercitat o presiune constanta asupra lui Crin Antonescu, facandu-l pana la urma pe acesta sa reactioneze. Si aceasta din urma a facut-o in stilul caracteristic, cu multe floricele dar si cu acuze directe, greu de parat dinspre PSD. Antonescu a vazut in atitudinea presei arondate PSD un mijloc de santaj, mai intotdeauna punandu-se in discutie calitatea de candidat prezidential sustinut de PSD a liderului PNL. Discursul antonescian a crescut in contondenta incepand cu toamna anului trecut, atunci cand acesta a acuzat direct gasca din jurul lui Parsivel, pentru ca totul sa dea in clocot in aceste zile.

Paradoxal aceste jocuri de putere din randurile actualei majoritati parlamentare (americanii le numesc political power struggle) dau o gura de oxigen opozitiei politice din Parlamentul de la Bucuresti. Era nevoie de un respiro, dupa ce atat PDL cat si PPDD au fast vlaguite din cauza luptelor interne (cazul PDL) sau a dezertarilor (cazul PPDD). Este momentul in care se vor face si se vor reimparti cartile jocului politic romanesc. In cazul unei defectiuni a PNL, partidele din opozitie vor putea sa cenzureze cu mai mult succes actiunile guvernamentale deoarece PSD si aliatii sai de buzunar (PC si UNPR) controleaza doar o majoritate fragila. Desigur, asta in cazul in care alesii PDL si PPDD nu vor alege sa intre individual la guvernare. 
 
In incheiere vreau sa scriu cateva cuvinte despre flagelul numit migratia politica. De neuitat probabil va ramane episodul al carui actor principal s-a numit Gabriel Berca. Senator PNL, acesta participase intr-o dimineata a anului 2010 la o emisiune de la Antena 3 cred, in care combatuse la singe regimul pedelist si pe "dictatorul" Traian Basescu. In seara aceleaisi zile, la un alt post de televiziune acesta si-a anuntat transferul la PDL. Dupa care a devenit chiar si consilier prezidential pe langa Traian Basescu. Ce-ar mai fi de adaugat?