O mare problema pentru economia tarii noastre o reprezinta arieratele cumulate de Stat - prin autoritatile locale sau centrale - in raporturile cu contractorii privati, cei care asigura executia lucrarilor edilitare sau de infrastructura publica. Ce inseamna arieratele? Conform literaturii de specialitate, arieratele sunt definite ca reprezentând plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculată de la data scadenţei.
Din pacate, mai toate guvernele care s-au succedat in ultimii ani au preferat politica strutului, atunci cand venea vorba de achitarea obligatiilor banesti datorate firmelor private contractoare, in baza intelegerilor anterioare. Cu alte cuvinte societatile private executau lucrarile prevazute iar banii ii astepta si dupa 1-3 ani, in timp ce ele erau obligate la plata TVA, impozite salariale, impozite pe venit, roviniete si alte taxe si impozite, toate acestea determinand o gatuire a economiei.
In fapt a existat o complicitate intre contractori si Stat, in sensul in care societatile private umflau foarte mult costurile lucrarilor pentru a beneficia totusi de un profit, in momentul in care autoritatile plateau contravaloarea facturilor emise. Un simplu calcul economic ne spune ca, la un termen de plata de peste 3 luni calendaristice, este foarte dificil sa mai numesti afacere activitatea pe care o administrezi, in conditiile in care doresti sa mergi cu adaosuri si tarife de bun simt. Solutia cea mai facila a reprezentat-o umflarea facturilor la sume astronomice, ca o minima protectie in fata acestei situatii.
La presiunile FMI si cele ale Uniunii Europene, guvernul actual a luat o hotarare drastica; Autoritatile locale care inregistreaza arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate sa reduca volumul datoriilor cu cel putin 85% in termen de doua luni, pana la 31 martie, in caz contrar Trezoreria urmand sa limiteze platile care pot fi efectuate din contul acestora. Nu este mai putin adevarat ca acelasi guvern, intelegand ca volumul de cash necesar echilibrarii platilor este foarte greu de identificat la nivel local, a asigurat autoritatilor locale accesul la credite cu dobanda preferentiala de 5,25%, luate direct de la Trezorerie.
Un nou proiect de ordonanta de urgenta vine sa puna presiune pe primari si, in acelasi timp, sa stimuleze achitarea obligatiilor de plata ale institutiilor administratiei locale. Conform acestuia, Ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţia bugetelor să asigure achitarea plăţilor restante precum şi – adaugă proiectul de modificare – a plăţilor restante rezultate în cursul anului curent. Insa cel mai important aspect il reprezinta aceasta prevedere: Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv – adaugă din proiectul de act normativ – a arieratelor din execuţia anului curent, cu excepţia angajamentelor noi pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Cu alte cuvinte, mult mai simplu spus, daca nu platesti datoriile nu ai acces la finantari, indiferent daca ele vin de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
Comuna Sinandrei are o situatie ingrata, prin prisma faptului ca inca inregistreaza datorii catre diferiti contractori privati, datorii care se subsumeaza exact definitiei arieratelor. Din acest punct de vedere se pare ca anul 2013 va fi unul al platilor, perioada investitilor incepand, probabil, din 2014.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu