Cu siguranță că pe fiecare dintre noi, locuitori ai Sînandreiului, ne preocupă într-un grad mai mare sau unul mai mic, soarta și destinul localității în care trăim. Care a fost situația de până acum, unde ne situăm în acest moment și spre ce model de dezvoltare tindem ca și comunitate. Acestea sunt doar trei dintre întrebările care, rămase fără răspuns, ne-ar duce în situația de a căuta Nordul fără aportul unei busole. Și acesta ar fi de găsit mult mai greu.
La începutul anilor 2000 comuna noastră a beneficiat din plin de boomul imobiliar determinat de ieftinirea creditelor si de cresterea economica care a adus mai multi bani in buzunarele cetatenilor. Situarea ei in imediata vecinatate a metropolei banatene Timisoara, a determinat o afluenta de rezidenti, oameni dornici de a-si edifica locuinte si gospodarii in afara asezarii urbane propriu-zise. Toate cele trei sate componente, Sînandrei, Carani si Covaci, au resimtit in sens pozitiv aceasta perioada. Din punct de vedere economic, Sînandreiul a beneficiat de investitii importante, comuna noastra devenind un adevarat motor economic pentru judetul Timis.
Investitiile din agricultura, moara de la Carani, prezenta si activitatea de aici a unui grup de firme extrem de important, au creat iluzia ireversibilitatii acestui proces de modernizare. Din pacate Romania nu s-a putut pune la adapost de criza mondiala care a ravasit mapamondul incepand cu finalul anului 2008, societatile comerciale cu activitate pe raza comunei noastre resimtind din plin evolutiile mondiale. Astfel, un parteneriat public-privat care viza constructia retelei de canalizare in Sinandrei nu s-a mai putut realiza. Locurile de munca - capitol la care comuna noastra era poate cea mai invidiata - au inceput sa dispara, activitati economice caracteristice zonei au inceput incet-incet sa se contracte. Recent, intr-un interviu acordat presei locale, edilul localitatii noastre spunea ca "aş fi preferat să avem zece firme mai mici, dar care să-şi achite la timp obligaţiile, decât o firmă foarte mare care nu plăteşte", cu referire directa la relatia extrem de dificil de gestionat pe care autoritatile locale le au cu acest investitor.
In fapt Sinandreiul - dar nu numai - se regaseste actualmente la un moment de rascruce. Localitatile componente ale salbei periurbane a Timisoarei trebuie sa isi creeze si sa ocupe o nisa care sa le dea dreptul de a spera intr-un viitor mai bun, fara fluctuatii de natura a dezechilibra situatia socio-economica locala. Unele localitati au facut deja primii pasi in aceasta directie. Ajunge sa ne gandim la faptul ca Girocul si-a facut deja un nume din posibilitatile de agrement pe care le poate oferi potentialilor vizitatori, din restaurantele cu servire la cele mai inalte standarde. Mai aproape de noi, un primar tanar al unei comune la fel de tinere - fac referire la Alin Nica si Dudestii Noi - a venit cu un proiect extrem de interesant menit de a face din comuna vecina un pol de atractie in domeniul sporturilor si a agremetului acvatic. Dumbravita a facut din extrema apropiere de Timisoara principalul motor al dezvoltarii sale.
Sinandreiul se gaseste la momentul definirii coordonatelor viitoarei sale dezvoltari. Din pacate epoca in care se facea totul a trecut. Trebuiesc alese cateva domenii economice care sa fie incurajate in dezvoltarea lor. De asemenea, trebuiesc incurajate relocarile unor agenti economici pe terioriul comunei noastre. Aceste companii - mari, mijlocii sau mici - reprezinta o sursa de bunastare datorita aportului direct pe care il au la consolidarea bugetului local si prin locurile de munca pe care le creeaza, atat in mod direct cat si pe orizontala economiei. (De exemplu o asemenea societate trebuie sa apeleze la o firma de catering, care sa asigure cel putin o masa calda pe zi angajatilor. De ce nu ar fi acea firma de catering chiar din Sinandrei?).
Anii acestia ce vor urma vor fi, probabil, cei mai importanti pentru forma pe care o va lua dezvoltarea comunei noastre. Criza aceasta economica nu o sa dureze o vesnicie. Pietele isi vor reveni, pe principiul actiune-reactiune. Sinandreiul trebuie sa fie pregatit sa beneficieze de acest viitor context.
Interesant.Doar ca nu prea vad sa se faca ceva in sensul asta.
RăspundețiȘtergere