sâmbătă, 4 iulie 2009

Scandalul Gica Popescu. Cine plateste decontul?

In ultima saptamana am asistat siderat la operatiunea de demolare a unui mit. Da, fostul jucator al Craiovei din anii '80, trecut si pe la Barcelona, unde a fost si capitan de echipa!, a devenit tinta unui atac concentrat lansat de catre cotidianul Adevarul. Nu cunoastem substratul acestei operatiuni, putem doar banui.

Cine profita de existenta acestui nou scandal in viata noastra publica? Pai sa ii luam pe rand. Guvernul, deoarece scapa de sustinuta campanie de presa impotriva ministrului Ridzi, atentia fiind acum indreptata asupra epopeii lui Gica Popescu. Probabil ca avem de-aface doar cu un moment de respiro pentru boculeti, deoarece suma delapidata de catre Monica Ridzi este mult prea mare pentru ca ziarele sa nu mai abordeze acest subiect pe viitor.

Al doilea mare profitor este chiar Federatia Romana de Fotbal, aflata sub presiune dupa ce institutile indrituite au facut publice ramificatiile cazului Penescu de la Arges. Florin Prunea, unul dintre membrii triumviratului care exercita controlul asupra FRF este direct acuzat in acest caz. Nu este deloc exclus ca insusi Mircea Sandu sa fi luat mita de la patronul lui FC Arges. In fapt acest scandal a aparut exact in momentul in care unele surse dadeau ca sigura implicarea sefului FRF in aceasta operatiune de luare de mita.

Acum as dori sa fac cateva consideratii asupra modului in care au actionat cei care au cercetat cazul Gica Popescu in arhivele CNSAS. Ma refer aici la dl. Mihai Bumbes de la Militia Spirituala. Dupa ce a gasit unele documente care ar atesta in opinia domniei sale colaborarea lui Gica cu organele Securitatii, acesta s-a grabit sa propuna materialul spre publicare in presa. Nu degeaba ci contracost.

Astfel ca voinicul nostru a organizat o minilicitatie pentru a vedea carui ziar va incredinta articolul pentru publicare. A castigat "Adevarul" (dar oare a castigat?). Dl. Bumbes a actionat precum un mercenar fara constiinta, fara sa realizeze faptul ca arunca o pata neagra asupra unei personalitati a sportului romanesc. Asa-zisele note informative ale lui Gica (daca ele chiar au fost scrise de catre Gica!) sunt insignifiante fata de ce exista in arhive! Si o spune cineva care a avut ocazia de a arunca un ochi asupra a ce exista in aceste arhive.

OK, poate ca Adevarul isi va cere public scuze fata de dl. Popescu. Dar cum va ramane cu prejudiciul de imagine? Cine va plati pentru acesta?