sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Flagrant cu figuranti de vineri

***
Aseara mai toate televiziunile au exploatat la maxim subiectul oferit moca de catre DNA, subiect circumscris celebrului ciclu al arestarilor de vineri seara, serial care se difuzeaza cu succes in aceasta tara de vreo cinci ani. Actori principali? Secretarul de stat de la Interne, Dan Fatuloiu si omul de afaceri galatean Catalin Chelu. Subiectul? Afacerisul dorea sa il miruieasca pe domnul chestor-sef cu vreo doua X6 gemene, doua viloaie si niscaiva maruntis, vreo 50.000 de euro acolo. Varianta oficiala? Chestoroiu nu doreste sa se manjeasca si se autodenunta.

Chelu asta - parca venit cu pluta - vine cu inca un prieten cu cele doua beemere in parcarea Ministerului Administratiei si Internelor pentru a le preda lui Chestoroiu. Ba mai mult, in masini se afla si suma de bani mai sus mentionata basca actele de proprietate pentru cele doua vile. Flagrantul perfect ai spune. Da, daca chiar ar fi fost un flagrant. Pe mine ma pune insa pe ganduri cateva aspecte legate de aceasta actiune.

1. Cat de idiot a fost Chelu ca sa vina cu tot materialul de probatoriu in gura lupului, adica in parcarea MAI? Asta este ca si cum ai merge in cartierul protestant al Belfastului cu statuia Sfantului Patrick la subsoara. Greu de crezut ca un om care a realizat cateva milioane de euro de-alungul anilor, este atat de tampit sau de disperat incat sa comita acest gest fara un interes imediat.

2. Catalin Chelu este creditat atat de catre Forbes Romania cat si de Capital, cu o avere de maxim cincisprezece milioane de euro. Retineti, avere cumulata nu cash in banca. Cu alte cuvinte aici intra bunuri imobile, terenuri, actiuni, etc. Ce fapta poate sa fi comis acest om incat sa cedeze un milion de euro sub forma de mita, unui secretar de stat din guvernul Romaniei? Trebuie sa fie vorba de o fapta destul de grava, daca ne raportam la un mercurial al mitei pe care il putem alcatui ad-hoc, luand ca baza de plecare caltabosii lui Remes. Ori in presa nu s-a vehiculat nimic in acest sens.

3. Ma uitam si la cum se desfasurau percezitiile la cele doua masini ale lui Chelu, in parcarea MAI. Va aduceti aminte cum se realizeaza flagrantele in Romania de obicei? Televiziuni, mascati, show mediatic, etc. Pai joi la Lovrin, impotriva unui hackeras de 18 ani care a scris unele lucruri reprobabile pe siteul Inspectoratului Scolar Timis, a intervenit DIICOT, mascatii, Crima Organizata si inca cateva institutii. In cazul lui Chelu era prezent la perchzitie un omulet anost, care incerca sa ingaime ceva in fata camerelor de luat vederi.

Si ar mai fi cateva aspecte demne de semnalat dar ma opresc aici cu enumerarea lor. FA-CA-TU-RA! Ultima stire care circula in presa este aceea ca amandoi s-au autodenuntat, in prealabil. Interesant. Nici un vinovat, doar un show media de prost gust.