miercuri, 29 mai 2019

O infrangere pentru un nou inceput

Am lasat sa treaca cateva zile pana a asterne cateva randuri aici despre alegerile europarlamentare. Intre timp evolutia evenimentelor a fost una fulminanta dar relativ usor intuibila in prealabil. Adica era clar pentru toata lumea ca judecatorii vor astepta trecerea alegerilor pentru a se pronunta definitiv asupra dosarului Dragnea. Sunt voci care afirma sus si tare ca instanta a asteptat sa vada rezultatul procesului electoral pentru ca apoi sa se pronunte in functie de scorul partidelor si de acceptarea sau nu a referendumului prezidential. Eu cred ca mai poate fi vorba si de intentia neinterferarii directe in campania electorala, in sensul in care o condamnare definitiva inainte de 26 mai ar fi impietat asupra cifrelor. 

Stim ce s-a intamplat, cauzele sunt cunoscute. Dragnea a tras PSD intr-o infundatura politica din care a fost foarte dificila dictarea unor teme pozitive de campanie. Iar riposta la acuzatiile celorlalti competitori politici nu a putut fi decat una foarte palida, deoarece orice fel de contraargumentatie se lovea de replica "bine, dar voi sunteti condusi de un penal condamnat". Greu in conditiile acestea pentru pesedistii de la nivel local care au facut campanie, de aceea cred ca ei merita felicitati pentru toate scorurile care s-au situat peste media partidului. 

Partidul a fost vlaguit de discursul politic anti-justitie impus de Liviu Dragnea de la nivel central. PSD a intrat in campanie cu foarte multe complexe, temator, vulnerabil, incapabil de a prelua initiativa strategica in fata puhoiului mediatic starnit de actiunile si de declaratiile vectorilor centrali de imagine Dragnea, Iordache, Nicolicea, S.Nicolae, Olguta, Codrin Stefanescu  si ceilalti "luminati" de la Bucuresti. 

Insa problema cea mare a constuit-o lipsa comunicarii pe verticala, de jos in sus, in cadrul partidului. Cercul intimilor dragnisti (dintre care acum unii pozeaza in dizidenti, dupa modelul fostilor membrii CPEx al PCR ceuasist, cei care in ianuarie 1990 s-au redescoperit ca mari opozanti interni) s-a izolat incet de marea masa a membrilor de partid, emitand la intervale de timp un fel de bule papale obligatorii pentru intregul activ. Temele "statului paralel" si a legilor justitiei au atarnat ca o piatra de moara de gatul pesedistilor. Sensul transmiterii informatiilor era unic, de sus in jos. Nimeni nu s-a lasat inselat de mitingurile faraonice pregatite pentru marele Gropar, la care majoritatea oamenilor habar nu aveau ce cautau acolo.

Cand s-a incercat ultima data indepartarea de la varful partidului a lui Dragnea, in filiala Timis s-a organizat consultari cu sefii de filiale municipale, orasenesti si comunale. Covarsitor s-a decis sustinerea demersului "pucistilor". Presedintele a mers cu un mandat clar in CEx la Bucuresti, asta dupa ce liderii din judet i-au transmis direct starea de spirit a membrilor de partid. In alte zone insa pulsul partidului a ramas un secret pentru Dragnea si cei din jurul sau. 

Da, a fost o infrangere dureroasa pentru PSD, insa ea poate purta in nuce si samanta viitoarelor victorii. Partidul isi va reveni deoarece este nevoie de el in actuala situatie a Romaniei. Trebuie sa intelegem ca a fost vorba de un val de emotie, iar in fata unui asemenea fenomen nu prea ai ce face. Reinstaurarea democratiei in partid reprezinta o necesitate urgenta. Canalele de comunicare intre etajele din partid trebuiesc deblocate. Partidul trebuie sa renunte la temele politice toxice, dictate de grupuri de interese masate in jurul unor trusturi de presa. Performantele administrative trebuiesc scoase in evidenta. Este nevoie de o conducere curata, de renuntarea la baronisme, de trecerea pe linie moarta a tuturor râmelor politice, cele care si-au facut un obicei din neasumare si tradare. Daca nu...