duminică, 21 iulie 2013

Timisoara despuiata. Este PNL un partid anti-Timisoara?

Timisoara, orasul in care a inceput Revolutia romana din 1989, a devenit o tinta  predilecta a agresiunii autoritatilor centrale de la Bucuresti. In urma unui plan care pare foarte bine conturat, se doreste nu doar limitarea influentei orasului la nivel regional ci chiar o reducere progresiva a ponderii sale. Procesul de regionalizare asumat de catre Guvern este folosit ca o oportunitate excelenta de a despuia orasul-mandrie a Banatului de mai toate institutiile reprezentative.

Anul trecut, noua conducere a Institutului Cultural Roman in frunte cu filosoful Andrei Marga, a decis infiintarea unei filiale ICR a Banatului la ...Arad!  De ce? Poate datorita concurentei declansate intre Timisoara si Cluj (orasul unde Marga domiciliaza) pentru obtinerea titlului de Capitala culturala europeana in anul 2020, dupa cum acrediteaza presa. Tertipuri demne de cel mai infect balcanism la care se deda un om care a fost sustinut pentru conducerea ICR de catre PNL. Motivatia oficiala livrata publicului de catre Marga a fost aceea ca Aradul apartine atat Banatului cat si Crisanei. Uitandu-ne insa peste proiectul de regionalizare propus de catre guvernul Ponta putem constata ca nu vom avea parte de o regiune Banat-Crisana ci de una pur banateana. Atunci care este rostul real al demersului fostului rector al Universitatii Babes-Bolyai?

Tot PNL este cel care livreaza o noua lovitura timisorenilor. Probabil ca din initiativa lui Dan Radu Rusanu, hunedoreanul care taie si spanzura in PNL Timis, sediul regional al ANAF va fi mutat la Deva. De ce? Cu siguranta ca nici Rusanu nu are un raspuns logic si obiectiv la aceasta intrebare in afara motivatiilor de ordin sentimental fata de zona din care provine. In conditiile in care ANAF detine atat personalul calificat cat si un sediu ultramodern in Timisoara nu poti sa nu te intrebi ce este in mintea acestor oameni?

Bataia de joc a PNL fata de Timisoara este una plenara, daca tinem seama de faptul ca nici macar liderii locali ai acestui partid nu au avut habar de aceasta initiativa guvernamentala. Reactia primarului Nicolae Robu este una edificatoare: Am luat act cu surprindere că ar exista un proiect de HG prin care se stabileşte că sediul viitoarei Direcţii Regionale a Finanţelor Publice pentru Regiunea de Vest va fi în municipiul Deva, spune preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu. In final vicepresedintele PNL la nivel national (da, dl.Robu detine si aceasta functie!) isi exprima speranţa că Guvernul USL al României, care a făcut atât de multe lucruri bune pentru ţară şi pentru Timişoara în această încă scurtă perioadă de când guvernează, nu va greşi nici de această dată şi va stabili drept sediu al viitoarei Direcţii Regionale a Finanţelor Publice pentru Regiunea de Vest municipiul Timişoara. Sa razi? Sa plangi? Oricum e grav!

Insa problema cea mare a Timisoarei este aceea ca nu mai produce lideri, si aici nu discut doar despre politica ci si de economie sau alte domenii ale activitatilor reglemetate si ierarhizate.  Vorbind de politica  insa, mai toti reprezentantii trimisi de USL Timis in forurile de la Bucuresti - cu vreo doua notabile exceptii -  (Opozitia o scoatem din calcul deoarece este una destul de firava, fara o putere reala de a schimba ceva in contextul tavalugului reprezentat de cele saptezeci de procente de voturi useliste) au un comportament ambivalent: sunt ca leii atunci cand vorbesc de maretele realizari si initiative pe care le au ei la Bucuresti, in calitate de reprezentanti ai vulgului local - vezi logoreea patentata de atoatestiutorul domn Ben-Oni Ardelean - si doar niste pisici plouate atunci cand chiar ar trebui sa apere interesele Timisului in capitala.

Inchei cu o constatare: este cel putin ciudat faptul ca faulturile cele mai dure la adresa Timisoarei vin din partea PNL, partid care detine puterea la nivel de oras. Ce nu sesizam oare, care ar fi amanuntele care ar intregii tabloul acestei ingrate situatii?

PS: Va rog sa cititi si articolul profesorului si analistului economic Nicolae Taran, cel care prezinta date concrete in favoarea Timisoarei. Si o concluzie a aceluiasi reputat specialist: "doar un nebun ar concedia funcționari ai fiscului din județul cu cea mai competitivă economie din RV și din România și ar mări numărul de asemenea funcționari intr-un județ aproape muribund din punct de vedere economic !" Nimic altceva de adaugat!