marți, 5 aprilie 2016

Restart Sînandrei - consideraţii la finalul a patru ani de mandat

Se apropie cu paşi repezi campania electorală pentru alegerile locale de la începutul acestei veri, prin urmare îmi pare normal să profit de ultimele resurse de raţiune, înainte ca albul să devină negru în ochii unora, pentru a trece în revistă, foarte succint, cei aproape patru ani de mandat ai actualei administraţii din care am avut onoarea de a face parte, în calitate de consilier local. A fost (şi încă este!) o perioadă pe care nu mă feresc să o numesc ca fiind una extrem de  fructuoasă, fapt sesizabil la mai tot pasul în toate cele trei sate plus KM13, care compun comuna noastră. Dacă ar trebui să sintetizez în câteva cuvinte cea ce s-a întâmplat în ultimii ani aş folosi doar două: RESTART SÎNANDREI!

De ce restart? Pentru că la nivelul anului 2012 situaţia Sînandreiului era una deosebit de dificilă, cu un buget local ciuntit prin intrarea în insolvenţă a marilor contributori din cadrul grupului Aton, arierate curente situate în jurul a patruzeci de miliarde de lei vechi, cu o stare de nemulţumire cvasigenerală generată de stagnarea sau chiar regresul înregistrat de comuna noastră în mai toate domeniile. Sînandreiul avea nevoie de o altă viziune administrativă, de mult curaj la nivelul etajului executiv al primăriei, prin care să se ardă acele etape pe care din motive obiective sau subiective, precedentele administraţii nu le-au bifat. 
 
Şi s-a reuşit acest lucru graţie unui alt tip de abordare, a prezenţei în cadrul Consiliului Local a unor oameni capabili de a sesiza oportunităţile şi a nu se opune lor doar din motive politicianiste. Pot spune fără teama de a greşi că toţi cei care au făcut parte din actualul consiliu şi-au ghidat mandatul pe principiul binelui comunei. În termeni financiari bugetul comunei aproape s-a dublat în această perioadă, de la aproximativ şaizeci de miliarde de lei vechi la aproape o sută douăzeci de miliarde, prognozaţi pentru anul în curs, 2016. Lucrările edilitare, la care Sînandreiul era codaş, au demarat în forţă, pe toate cele trei componente ale comunei. Datoriile înregistrate la momentul preluării mandatului au fost stinse. Pentru întâia dată avem o predictibilitate vizavi de introducerea canalizării în cele trei sate. În relaţia cu cetăţenii comunei, această administraţie a fost poate cea mai deschisă şi transparentă dintre toate.
 
Atragerea de noi investitori a reprezentat o preocupare constantă a conducerii locale deoarece prezenţa acestora generează atât locuri de muncă cât şi venituri suplimentare la bugetul local. Aparatul Primăriei - şi în primul rând primarul Claudiu Coman - s-a constituit într-un partener valabil, serios, pentru cei care intenţionează să deschidă unităţi de producţie sau servicii pe raza comunei noastre.  Educaţia elevilor a fost o preocupare constantă pe agenda conducerii locale. S-au realizat investiţii în baza materială, şcolile de pe raza comunei bucurându-se de standarde comparabile cu cele de la oraş.
 
Faptul că Sînandreiul a redevenit un pol major de atracţie (cea mai dinamică comună de la Nord de Timişoara în ultimii doi ani!) este (şi)  meritul acestor oameni pe care se cuvine să-i amintesc mai jos:
 
Primar: Coman Claudiu Florin
Viceprimar: Fănuţ Dorin
Secretar comună: Muntean Diana Andreea
 
Consilieri locali:
 
Barna Adrian
Bodochi Marinel
Cheteleş Marinel
Crunţeanu Marius
Fănuţ Dorin
Hapenciuc Viorel
Minnich Iosif
Mîndru Ioan
Onica Sandu Cristian
Popa Ilie
Popovici Simona
Prodea Marian
Şufan Cristian
Truică Marian
Ulici Viorel
 
În egală măsură mulţumirile trebuiesc adresate şi aparatului de specialitate al Primarului, fără de care o primărie nu şi-ar putea desfăşura activitatea. Mulţumim doamnelor, mulţumim domnilor, mă simt onorat că am lucrat împreună! Faptul că la orele 16 ale fiecărei zile de lucru nu aţi aruncat pixul din mână, nu aţi închis calculatorul şi nu aţi rupt uşa îşi regăseşte corespondenţa în stadiul actual la care se găseşte comuna noastră. Cetăţenii comunei noastre sunt oameni exigenţi, receptivi la argumente peremptorii dar critici atunci când situaţiile sunt insuficient explicate. Şi este normal să fie aşa. Comuna Sînandrei se găseşte pe drumul cel bun!