sâmbătă, 1 iunie 2013

Propunere de reglementare a prioritatilor rutiere in comuna Sînandrei

In cadrul sedintei de Consiliu Local de joi, 30 mai a.c., am propus reglementarea prioritatilor rutiere in cadrul retelei de drumuri comunale de pe teritoriul comunei Sînandrei. Referindu-ma strict la cazul satului Sînandrei (situatia este insa una valabila la nivelul intregii comune, adica atat in Carani cat si la Covaci) aici avem drumul comunal nr.826, modernizat la inceputul lunii septembrie 2010. Acest drum traverseaza satul pe axa cuprinsa intre bariera de pe calea ferata Timisoara  - Arad si DN 69 (Soseaua Aradului).

Mai toti cei care folosim acest drum ne consideram a fi pe unul cu prioritate, deci folosim la maxim cei 50 km/ora care ii permite legislatia rutiera. Insa in absenta unor semne rutiere care sa ateste existenta unui drum cu prioritate, circulatia se desfasoara pe regula prioritatii de dreapta. Ori, se pare ca tocmai aceasta neintelegere sta la baza unor evenimente rutiere, unul dintre acestea soldandu-se cu ranirea grava a unei adolescente, in urma cu aproximativ doua luni. Cred  ca avem nevoie de montarea semnului de circulatie "Stop" la intersectia fiecarui drum pietruit care intersecteaza un drum asfaltat, pe care se circula cu o alta viteza iar soferilor le este foarte greu sa decelereze pe o distanta scurta, de la 50km/h pana la  oprirea totala. Daca nu ar exista un anumit bun-simt al cetatenilor comunei noastre, care nu fac uz de regula prioritatii de dreapta, intelegand faptul ca o masina care vine pe un drum asfaltat este mult mai greu de franat decat una care vine pe un drum secundar, pietruit, am fi avut parte de mai multe nenorociri.

Oricum, pentru a preveni viitoare incidente rutiere si sa nu mai lasam totul la mica intelegere din priviri dintre soferi, avem nevoie de o indicare clara a drumurilor cu prioritate de pe raza comunei noastre, fie ca este vorba de Sinandrei, Carani sau Covaci. Exista sprijin si implicare din partea executivului Primariei Sinandrei, a domnului primar Claudiu Coman si a domnului viceprimar Dorin Fanut, sunt convins ca in viitorul apropiat vom circula mai in siguranta in Sinandrei.