luni, 5 iunie 2017

PSD la momentul schimbării de leadership

În ultima vreme s-au înteţit atacurile la adresa lui Sorin Grindeanu şi a guvernului pe care îl conduce. Dacă cele care vin dinspre opoziţie sunt absolut normale şi ele se subsumează întru totul  logicii existenţei alternativei politice, cele care îşi au sursa chiar în cadul PSD sunt greu de înţeles dacă nu ne raportăm la momentul important pe care îl trăieşte sau îl va trăi partidul în lunile viitoare: succesiunea lui Liviu Dragnea. Este foarte greu de crezut că actualul preşedinte al PSD  îşi va păstra funcţia în faţa veritabilului asediu judiciar la care a fost/este supus. Nu discut aici despre acuzaţiile care i se aduc (unele dintre ele absolut ridicole) ci doar despre însemnătatea politică a perioadei.

Cea mai vocală contestatoare a lui Grindeanu din ultima vreme se numeşte Gabriela Vrânceanu-Firea şi este primarul Capitalei. Recent, la Antena 3, ea a făcut albie de porci cu guvernarea Grindeanu, ţinta ei reală fiind persoana premierului.  Ca şi principală gură de tun a grupării Florentin Pandele-Codrin Ştefanescu - Şerban Nicolae, d-na Firea are un mod absolut particular de a fura startul în competiţia internă, mizând pe atragerea celor care fac parte actualmente din cercul de intimi ai preşedintelui Dragnea. Mai mult, ea creionează existenţa unei  legături intrinseci între actualul şef al PSD şi posibilul ei leadership.

În fapt, persoana premierului a început să deranjeze acel  grupuscul în momentul în care Sorin Grindeanu şi-a asumat personal retragerea Ordonanţei 13, cea care a scos în stradă zeci de mii de români şi care a pus în pericol întreaga guvernare.  Insuficient explicată, emisă sub presiune într-un moment în care acest cabinet nici nu îşi intrase bine în rol, aceasta a avut darul de a zgândari o rană încă  deschisă în societatea românească, cea a corupţiei endemice şi a absenţei pedepselor exemplare pentru cei care se dedau la asemenea acte. 

Aceste atacuri la persoana premierului ne indică exact polii de putere care există la acest moment în cadrul PSD. Lupta se va da între o tabără anacronică, formată din cei mai sus amintiţi, cu doamna Firea ca şi port-drapel, şi cea a premierului  Grindeanu, una forjată pe o social-democraţie modernă, europeană, suplă, capabilă de a prelua idei bune din tot spectrul politic acceptabil. Din păcate d-na primar-general  pare aş dori continuarea curioaselor expediente declarativ-politice, cele de genul "Iohannis nu merită să fie preşedinte pentru că nu are copii" şi care l-au costat atât de mult pe candidatul prezidenţial Victor Ponta.  De data aceasta afectat va fi PSD în ansamblul său.

Spre deosebire de d-na Firea - care pare mult mai preocupată de luptele interne din PSD şi mai puţin de grija Capitalei României - Sorin Grindeanu a ales să guverneze pentru România.  Ori calitatea actului de guvernare trebuie să-şi aibe echivalent în nivelul de trai al cetăţeanului.  Măsurile adoptate de actualul cabinet au adus un plus material pentru toţi românii. Atacurile disperate, total necolegiale, ne indică încă odată faptul că respectiva doamnă a ales ca mijloc de exprimare ţaţismul în dauna discursului politic. Curat-murdar, coană Pandele!