marți, 21 august 2012

Dupa invalidarea Referendumului din 29 Iulie

Telegrafic, lucrurile se prezinta in felul urmator; PNL iese cel mai sifonat, spera la foarte multe de la functia de presedinte al Romaniei, pe care si-o arvunise prin protocolul USL. PSD iese cel mai intarit deoarece continua guvernarea cu Victor Ponta sef la Executiv, cu un Traian Basescu care gafaie rau de tot si cu un Crin Antonescu care va avea nevoie de o perioada rezonabila de timp ca sa digere cea ce i s-a intamplat in ultimele luni. PDL este in refacere, PP-DD profita de pe urma acestei confruntari a gigantilor. Cu siguranta ca vor avea loc multe reevaluari in cadrul USL, deoarece prima impresie dupa ziua de azi este aceea ca PSD a refuzat PNL functia de presedinte al Romaniei.
USL se gaseste intr-o disolutie de facto, care va complica si mai mult ecuatia politica de dupa alegerile parlamentare. In destule locuri din tara alianta aceasta este nefunctionala, fiecare dintre partidele componente incercand sa forteze majoritati cu partide considerate adversari politici la nivel central. Fara a face deloc partizanat pro-Basescu, trebuie sa spun ca USL merita din plin acest dus rece. Un referendum la care doresti sa iti impui punctul de vedere nu se organizeaza pe genunchi. Este nevoie de munca de organizare si de oameni potriviti in functiile de comanda. In 2003, cand guvernul Nastase a dorit sa treaca modificarile constitutionale necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cvorumul a fost smuls de o echipa de strategi guvernamentali adevarati, in frunte cu Cozmanca si Hrebenciuc. In 2012 cei chemati sa vegheze la buna organizare a referendumului si la obtinerea rezultatelor scontate, Ioan Rus si Victor Paul Dobre, se pare ca au jucat pe blat in favoarea adversarului.

De Curtea Constitutionala ce sa mai spunem? Sa o lasam pe judecatoarea PSD Aspazia Cojocaru sa zica tot: "Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. (...) Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot!" Va suna cunoscut textul? :) Rus...? Dobre...?

Aaaaa, si o declaratie a altui judecator al CCR, Ion Predescu: "Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile." Curat constitutional, traiasca USL! :))