miercuri, 3 decembrie 2014

Politică în vremea căpuşelor

Trăim vremurile în care PSD a ajuns să nu mai fie deloc invidiat pentru postura dificilă în care a ajuns odată cu pierderea alegerilor prezidenţiale. Pentru că nu este puţin lucru să ratezi un obiectiv major cu atâta largheţe. Personal încă nu am înţeles nici până acum calculele pe care şi le-a făcut Victor Ponta înainte de a se înscrie în cursa pentru Cotroceni. Să-ţi frângi cariera la doar 42 de ani (pentru că, să fim sinceri, cu o înfrângere la acest nivel nu te poţi aştepta ca partidul să meargă in continuare pe mâna ta!) reprezintă o chestiune extraordinară!
 
Nu am înţeles nici până în ziua de azi de ce PSD şi Victor Ponta a aplecat urechea la ideile unora precum Sebastian Ghiţă, cel care dorea eliminarea din ecuaţie a lui Crin Antonescu pe motiv ca social-democraţii reprezintă un partid prea mare pentru a nu avea un candidat propriu. Campaniile anti-Antonescu din timpul existentei USL, care încingeau spiritele la RTV, au avut un efect pervers, atât pentru PSD/Ponta cât şi pentru Sebastian Ghiţă. Profesorul Alin Teodorescu, sociolog eminent şi membru PSD, demonstra cu argumente zilele trecute existenta in Romania a trei bazine electorale majore: cel al PSD, cel reprezentat de votantii PNL/PDL si nehotarâtii/votanţii antisistem. Întotdeauna presedintele a fost dat de minim doua filoane electorale majore, in cazul lui Iohannis de ultimele doua.
 
Tabara Ponta din PSD a facut o miscare majora pentru a-si conserva pozitiile detinute actualmente in cadrul partidului. Excluderile lui Mircea Geoana si Marian Vanghelie (omuletul acela, Sova, a picat ca musca-n lapte!) trebuiesc interpretate exact in acest sens. Culmea este ca prin acest gest PSD si-a anulat o posibilitate reala de a ramane a guvernare si in viitorul mandat prezidential a lui Klaus Iohannis. Cand afirm asta ma bazez pe faptul ca Mircea Geoana are o relatie destul de calda cu Neamtul (tandemul MG + KI din 2009 inca este regretat de catre unii)  pe cand Victor Ponta - in urma campaniei electorale indoielnice duse la adresa candidatului ACL - nu pare a se regasi deloc in gratiile acestuia.  Ca om politic iti trebuie destula maturitate pentru a trece peste si/sau a pune intre paranteze o campanie electorala plina de atacuri la propria persoana si, dati-mi voie sa ma indoiesc ca Iohannis - cat de neamţ o fi el - va sterge cu buretele prostiile debitate cu mult patos de catre cei care au capuşat comunicarea publica a candidatului Ponta.
 
Daca se va materializa excluderea din partid a lui Mircea Geoana, inclin sa cred ca PSD nu va duce la bun final ciclul guvernamental care a debutat in 2012. Cu Geoana presedinte de partid si eventual premier, social-democratii aveau o mare sansa de a ramane in şaua puterii, pe fondul totalei nepregatiri a noului PNL a a-si asuma actul guvernarii. Nu cred ca fostul ACL isi doreste cu orice pret sa preia acum conducerea tarii, si asta din mai multe motive. Cele mai importante ar fi absenta unei majoritati parlamentare clare  si sudura inca fragila dintre vechiul PNL si fostul PDL. Urmarind insa evolutiile din ultimele zile, cu repozitionarea UDMR, iminenta aparitie a unei noi formatiuni de stanga pe fondul zbaterilor din PSD si predispozitiei UNPR pentru noi aliante in afara PSD, iti poti pune intrebarea daca nu cumva ceva major se va intampla la inceput de 2015.
 
Aliantele pe care le are actualmente PSD reprezinta acte semnate cu căpuşe politice. Cum altfel pot fi catalogate partide politice care niciodata nu s-au prezentat cu propriile forte pentru a cere votul alegatorilor? Ce inseamna UNPR daca nu un rezervor plin de interese personale puse, zice-se, în slujba interesului national. Pai o formatiune politica de acest gen nu ia in alegeri normale nici macar 2% din totalul voturilor! Si totusi asa-zisul partid al generalului Oprea numara actualmente 50 de deputati si senatori in Parlamentul României! Partidul Social-Democrat este cea mai mare formatiune politica din ţară, e real,  însă ea este şi cea mai căpuşată. Nu înţeleg de unde rezidă teama acestui partid de a merge singur în alegeri. Este greu de înţeles de ce pesediştii îşi complică existenţa garantând colegii pentru politicieni care nu au treabă cu partidul lor.
 
Se discută foarte mult în aceste zile despre eventuala înlocuire a guvernului PSD cu unul format din noul PNL plus alţi fripturişti  din Parlament (UDMR, UNPR, parte din PC si PLR, etc) . Ca simplu cetaţean pot sa afirm ca distributia puterii intre un presedinte de o culoare politica si un Guvern provenind din cealalta zona reprezinta un ideal deoarece are darul de a induce o stare de echilibru intre palate. In tara noastra, din pacate!, puterea totala corupe total. Totul depinde insa de PSD, mingea se gaseste in terenul social-democratilor. Un partid condus de cuplul Ponta/Dragnea nu prea mai are sanse sa ramana la guvernare. Dragnea a dat iarasi cu batul in balta prin atacul direct la adresa Statelor Unite, aliat strategic al României in zona. Iesirile acestea au darul de a delegitima, ori aici discutam de presedintele executiv al PSD, omul care a fost unul dintre actorii principali ai inlaturarii lui Mircea Geoana, politician cu resurse nebanuite in relatia cu SUA.
 
Pentru PSD rămânerea la guvernare se traduce simplu,într-o ecuaţie cu două necunoscute: viitorul preşedinte al partidului va fi Geoana sau va fi un outsider gen Catalin Ivan. Cele doua solutii cred ca vor ranforsa partidul la guvernare. O eventuala reconfirmare a înfrântului Victor Ponta înseamna adio putere.