joi, 12 iulie 2012

Unde este Romania? Unde este interesul direct al cetateanului?

Admirabile desfasurarile de forte ale celor doua tabere, pro si contra suspendarii presedintelui Traian Basescu! Mass-media a gasit cu siguranta evenimentul care sa acopere penuria de subiecte, detectabila in aceasta parte a anului. Istericalele politicianiste de la orele de maxima audienta nu pot face decat rating. Rating si cam atat, deoarece cei degraba inghititori de microfoane nu se obosesc sa raspunda la problemele reale ale cetatenilor. Nu avem nici acum, in ceasul al doisprezecelea, o dezbatere politica de substanta, care sa identifice tarele adevarate ale sistemului nostru constitutional, cel care blocheaza prin echivocul sau actul de decizie la toate nivelele.

Aceasta exacerbare fara precedent a presiunilor politicianiste asupra omului de rand se traduce si prin consumarea unor energii benefice in scopuri indoielnice ca si finalitate. Sa nu mai vorbim de resursele materiale care vor fi puse in joc de ambele tabere, in afara bugetului prevazut pentru referendumul din 29 iulie, in cuantum de aproximativ 90 de milioane de lei noi. Acest proces electoral s-ar fi justificat daca, pe langa intrebarea referitoare la soarta politica a lui Traian Basescu, ar fi continut si una prin care sa se aprobe o noua Constitutie, adaptata la particularitatile pe care le prezinta tara noastra, fara ambiguitatile care caracterizeaza din pacate actuala lege fundamentala. Este absolut clar pentru toata lumea ca noi, romanii, ca de altfel si alte natii latine, cu sange fierbinte si creier in concediu, nu avem exercitiul coabitarii intre reprezentantii unor formatiuni politice diferite. Iar aceasta situatie nu a devenit sesizabila de ieri sau de azi ci se perpetueaza deja de cativa ani.

Romania are nevoie de o legislatie politica bazata pe principiul winner takes it all. Acest fapt este in afara oricarei indoieli. In momentul in care nu exista un minim respect, nu neaparat personal ci unul pentru o anumita functie detinuta vremelnic de un individ supus si el greselilor, este foarte greu de coabitat. Personal nu cred in solutii miraculoase pentru remedierea situatiei din tara noastra, dar trebuie inceput cu ceva. Ori, in acest moment politic, benefic pentru Romania ar fi o asumare totala a conducerii tarii, fie de USL + Presedinte - dl.Antonescu, fie de Presedintie - dl.Basescu + PDL si aliatii pe care pot sa ii adune in jurul lor. Lucrurile nu mai pot continua ca si pana acum.