sâmbătă, 28 decembrie 2013

2013 - bilanțul unui an economic greu. Ce va fi in 2014?

În ciuda împopoțonărilor triumfaliste la care au apelat mai toate guvernările postdecembriste, indiferent de coloratura lor politică, anul 2013 a fost un an extrem de greu. Și aici fac referire în primul rând la domeniul economic, cel de care depinde în mod indirect și pacea socială atât de dorită într-o societate normală. Cu toate că țintele enunțate de guvern la început de an sunt destul de apropiate de cifrele comunicate de către cei care se ocupă cu statisticile, modul în care au obținute aceste rezultate lasă loc de multă îngrijorare.
 
Piciorul așezat temeinic pe gâtul economiei românesti de catre guvernanți ar putea să facă din aceste rezultate doar o victorie a la Pyrrhus și nimic mai mult, rezultate bune doar pentru statistici. Restrângerea deducerilor de cheltuieli pentru agentii economici (în fapt avem de-a face cu o cvasianulare a lor) a facut ca marea majoritate a afacerilor să se regasească cu un picior în groapă. Funcționarea societăților comerciale doar pe linii de creditare oferite (inca) de banci nu poate sa dureze o vesnicie. Alimentarea bugetului unui stat flămând și mult prea cheltuitor, prin uciderea unor bussinesuri, multiplele expediente financiare la care se apeleaza, luarea la tinta a intreprinzatorilor mici si mijlocii - adica a acelora care asigura osatura unei economii sanatoase in orice stat normal - vor avea repercusiuni majore asupra situatiei sociale a tarii noastre.

Modalitatea în care înțelege Statul să se raporteze la contribuitorul privat este una cel putin îndoielnică. O cunoștiință. deținătorul unei societati cu profil transport persoane, a avut neșansa de a vedea instituțiile de control la treabă. Companie cu toate licențele de transport la zi, cu verificări tehnice ale mijloacelor de transport în conformitate cu normativele RAR și ale legislației în vigoare, orientat politic (în campaniile electorale din 2012 pe autovehiculele societății și-au făcut loc postere cu mesajele învingatorilor de atunci), acesta a avut parte de nu mai puțin de patru controale tematice în mai puțin de un an de zile. Bineînteles ca acestea s-au lasat si cu amenzi, este imposibil sa respecti in litera ei o legislatie care devine pe zi ce trece tot mai stufoasa. Exasperat, acesta i-a intrebat pe inspectorii institutiilor Statului de ce ii controleaza doar pe cei care respecta legislatia si au afacerile la lumina zilei, in timp ce aceia care efectueaza transporturi "la negru" sunt lasati in pace.  Raspunsul acestora a fost unul absolut siderant: dumneavostra va aflati in baza noastra de date, cei la care faceti referire nu. Măi sa fie!
 
Daca pana acum am avut de-a face cu o adevarata tornada a insolventelor, fapt devenit unul divers, la ordinea zilei in ultima vreme, anul 2014 va consemna o maree a falimentelor. Acest fapt ar trebui sa ii puna pe ganduri pe decidentii nostrii politici deoarece faliment inseamna de cele mai multe ori si inchiderea unor facilitati de productie si/sau servicii. Ori in aceasta situatie ingrata singurul procent care va creste va fi cel al numarului de someri din economie. Presiunea pe bugetul asigurarilor sociale va creste exponential, si acest fapt se va produce odata cu scaderea sumelor colectate aici datorita absentei de pe piata a unor companii care intre timp vor falimenta.
 
Un numar mare de someri determina de obicei miscari de strada care pot imbraca si aspecte violente. Conform unui studiu intocmit de catre publicatia britanica The Economist, coeficientul de risc social al României este comparabil cu cel al unor țări precum Grecia, Burkina Fasso sau Irak. Tulburarile eco-anarhiste din ultima parte a anului 2013 s-ar putea sa amorseze altele, mult mai grave, datorate conditiilor socio-economice care se vor inrautati pe fondul absentei performantei reale din economie. Majoritatea politica linistitoare dobandita de-alungul ultimului an de catre USL prin migratii politice succesive si dezonorante pentru cei in cauza, este doar una pur teoretica. S-a dovedit faptul ca un guvern nu poate sa reziste in fata unor proteste masive si continue. Emil Boc a aflat direct acest lucru.
 
Interesant de urmarit va fi si sprijinul parlamentar real de care se va bucura cabinetul Ponta, in conditiile adancirii diferendelor dintre PSD si PNL. Acestea pot lasa loc la regrupari, transferuri si migratii parlamentare dintre cele mai ciudate. Insa totul depinde de performanta economiei. Daca aceasta va reusi sa respire, sa primeasca un balon de oxigen binemeritat (altul decat o recolta agricola foarte buna), atunci lucrurile se vor aseza. In absenta ei insa regimentele dezamagitilor sociali vor face legea in politica anului 2014.