duminică, 15 decembrie 2013

Invitaţie

Marţi, 17 Decembrie începând cu orele 17, Filiala Timişoara a Academiei Române (Bv. Mihai Viteazu nr.24) va gazdui lansarea volumului România cu pistolul la tâmplă al cunoscutului scriitor, publicist si om de cultura banatean Ion Marin-Almajan. Prezentarea acestei carti va fi facuta de catre prof. univ. Nicolae Țăran, analist economic, prof.univ. Cornel Ungureanu, istoric si critic literar, prof.univ. Adrian Dinu Rachieru, sociolog, istoric si critic literar. Cunoscutul și apreciatul actor Vladimir Jurăscu va rosti o poemă a autorului cărții.
L-am cunoscut pe Ion Marin-Almajan in anul 2003, atunci cand, ocupandu-ma de organizarea unei sesiuni de comunicari stiintifice studentesti si fiind in criza de fonduri, am apelat si la dansul, in calitatea pe care o detinea la acel moment, aceea de director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural National a judetului Timis. Am intalnit o extraordinara disponibilitate de a contribui la reusita unui eveniment care, poate, in agenda acelei institutii publice nu avea o foarte mare insemnatate. In prealabil parcursesem ca si multi alti cititori din zona, articolele semnate de catre acesta in cel mai mare cotidian regional, Renasterea Banateana. 

Puteai intui destul de lesne contributiile lui Ion Marin Almajan din paginile Renasterii, chiar si in cazul in care acestea nu ar fi fost semnate deorece acestea purtau o patina speciala, personala, de suflet. Departe de caricaturile actuale din presa romaneasca, ziaristi-tonomat capabili de a scrie despre orice si despre oricine, de bine sau de rau, in functie de provenienta banilor, perioada aceea chiar a insemnat Presa cu majuscula.

Ca unul dintre cei care au apucat deja sa parcurga aceasta noua carte a scriitorului banatean (fapt pentru care ii multumesc autorului) pot spune ca Ion Marin-Almajan nu este un scriitor comod, nu scrie dupa indreptarul corectitudinii politice. Dimpotriva, este genul de om care scrie exact dupa cum gandeste, fapt care nu il face foarte prizabil in mediile in care făţărnicia este ridicată la rang de profesie. Personaj quijotesc  - dupa cum se autodefineste - Almajan biciuieste acest blestemat exceptionalism romanesc care ne face sa ne excludem singuri din randul natiunilor normale. Amintirile personale evocate in paginile acestui volum au un farmec aparte; de la "colonelul" Almajan pana la crizele Elenei Ceausescu, toate sunt prezente acolo.Tara Almajului, atat de draga sufletului Maestrului (dar si mie, in egala masura), este prezenta in mai multe pagini.

Ion Marin-Almajan va da intalnire marti, 17 Decembrie, ora 17, Filiala Timis a Academiei Române.