joi, 22 ianuarie 2015

Republica Banat pentru că aşa vor ei!

Pentru că voi aborda o problemă sensibilă pentru majoritatea bănăţenilor, de la bun început vreau sa stabilesc foarte clar poziţia de pe care îmi voi argumenta ideile. Nu mă număr printre cei care visează cu ochii deschişi la o edenică republică a Banatului, în care laptele şi mierea ar curge la fiecare colţ de strada. Nu cred în viabilitatea unui proiect statal liliputan in plin centrul Europei. Cred că locul Banatului este între graniţele României. Dar mai cred şi în respect şi în bun simţ.  Şi mai cred şi în argumentul constituit de cifre. Cifre seci care au în spate nişte realităţi greu de ignorat de catre orice om de bună credinţă. Nu şi de către un guvern rău-intenţionat faţă de Timişoara şi Timiş. Iar cabinetul Ponta dă întreaga măsură a prostiei atunci când se raportează la această zona a ţării. Pe lângă tot cea ce a fost până acum, cu tot cea ce a însemnat punerea la index a Timişoarei atunci când a fost vorba de investiţii guvernamentale, cu ignorarea totală a intereselor legitime pentru dezvoltare regională, acum, la început de 2015, guvernul Ponta mai face o aroganţă acestei zone.
 
Presa locală a vuit azi - şi pe bună dreptate - atunci când a fost dată publicităţii situaţia alocărilor pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Bonus a fost publicată şi lista cu cele 52 de obiective sportive care vor primi finanţare de la Buget, din partea Ministerului Dezvoltării. În primul caz putem constata ca Timişul - al doilea judeţ contributor al ţării numită România - primeşte incredibila sumă de 0 (zero) lei! Pe de altă parte un judeţ fruntaş la votul din cimitire (aţi ghicit, e vorba de Teleorman, binenţeles!) primeşte 111 milioane! Ce calcule au în vedere domnii Ponta şi Dragnea, e greu de priceput de către un om normal la cap. Probabil că electorii din morminte taxează votul cu TVA inclus. În al doilea caz - la fel de flagrant - din pixul aceluiaşi Dragnea şi cel al palidei ministrese Gabriela Szabo, se împart banii pentru construcţia de baze sportive. Valoarea totală a investiţiilor prognozate este de 103 milioane de euro.  Prioritatea zero o constituie, desigur, măgăoaia de stadion din Craiova,  oraşul păstorit de o altă membră a sectei plagiatorilor recunoscuţi, Lia Olguţa Vasilescu, sectă în care premierul Victor Ponta este membru de onoare. Capitala Olteniei primeşte stadion nou de 35.000 de locuri şi o sală multifuncţionala de 15.000 de locuri. Ce mai contează ce afirmă păcălicii noştrii locali, Timişul şi Timişoara primeşte doar puie. De la Monta!
 
Să comentăm puţin asupra celor scrise mai sus. Probabil că se va face o Republică a Banatului, dar nu sub forma dorită de visătorii amintiţi în primele rânduri. Nu, ea se va constitui sub forma unei colonii, un fel de Congo belgian pe stil nou, pe care Bucurestiul o va exploata sălbatic în beneficiul altor zone. Acesta cred că este un caz de studiat şi pentru anumite instituţii ale Statului care se ocupă cu asigurarea unui cadru normal de convieţuire. Politica acestui guvern poate conduce şi la răbufniri care să se situeze la marginea ameninţării statalităţii româneşti. De obicei mişcările centrifuge sunt alimentate de politicile idioate.  Din păcate şi politicienii care reprezintă Timişul în capitală sunt fie prea insignifianţi (cazul a peste 85% dintre ei) ori total dezinteresaţi de cea ce se întâmplă aici. Aceştia din urmă vin în judeţ doar pentru a-şi reînnoi mandatele de senatori sau deputaţi. Îmi aduc aminte de efuziunea care exista în 2012, odata cu înscăunarea lui Ponta la Palatul Victoria. Vorbeam cu oameni care spuneau invariabil că vor vota PSD (USL) deoarece, tu-ţi dai seama, Marius!, Ilie Sârbu e din Timiş, o să vină banii şi la noi. Da, au venit! Mai puţini decât în vremea PDL. Măcar aia au început o centura a Timişoarei, aşa prost cum e construită ea. Aştia? Pământ!
 
Interacţionez aproape zilnic cu oameni care au crezut realmente în PSD. Unii si-au pus pe mijloacele de transport deţinute postere de campanie, îndemnuri la vot. Azi, aproape în unanimitate, ei lasă ochii în jos atunci când discuţia ajunge la raporturile existente între guvernul Ponta şi Timiş/Timişoara. E groaznic să constaţi că cei în care ai crezut ţi-au tras o ţeapă de toate zilele. Rămâi cu un zâmbet trist, poate chiar sarcastic, atunci când la final de săptămână vezi descălecând în judeţ un june ministru cu aspiraţii la primaria Timişoarei, dând lecţii în stânga şi în dreapta despre ce ar trebui făcut în oraş, asta în condiţiile în care aportul său la bunăstarea şi dezvoltarea locală tinde către zero absolut. Timişoara a devenit fiica vitregă a unei guvernări de la care cei din această zonă a ţării au avut multe aşteptări. Dovadă stă şi faptul că în ultimii trei ani judeţul a fost aproape colorat în roşu. Este o situaţie cu care acest PSD, cel condus de Ponta şi Dragnea, nu se va mai întâlni foarte curând. Şi doar din vina lor.