vineri, 5 februarie 2016

Dacă taxele şi impozitele locale au rămas neschimbate de ce plătesc mai mult pentru casă şi teren?


După cum s-a precizat şi la finalul anului trecut, Consiliul Local al comunei Sînandrei a luat hotărârea de a NU mări dările datorate de către cetăţeni Statului. Totuşi suma plătită ca impozit pe unitate locativă a crescut cu aproximativ 10%.  Multă lume se întreabă  - nu fără temei! - de unde apare această diferenţă din moment ce hotărârea de Consiliu Local este una foarte clară în acest sens. Răspunsul îl regăsim dacă parcurgem Noul Cod Fiscal (Legea nr. 227/2015), mai precis articolul 465, alineatul 2, care ne spune că  terenul de sub casă se impozitează în funcție de rangul localității și zona în care se găsește imobilul. Impozitul este cel aferent terenului cu construcție, mai precizează, într-un document, Ministerul Finanţelor.
 
Mai simplu şi mai clar spus; Până de curând, proprietarii plăteau impozit doar pe curtea din jurul casei, nu și pe terenul pe care îl ocupa casa. De exemplu, pentru o proprietate de 250-300 de metri pătrați, dintre care 100 ocupați de casă (cazul casei părinteşti, în care locuieşte mama mea), în 2015 plătea impozit doar pentru cei 200 de metri pătrați din jurul clădirii. Adică aproximativ 95-105 lei pentru un teren aflat într-o localitate periurbană a Timişoarei. De acum, proprietarul va plăti un impozit de aproximativ 120-125 de lei doar pentru teren, la care se adaugă și impozitul pe construcție.
 
Acest impozit pe terenul de sub locuinţe va fi achitat şi pentru vile, fiind calculat în funcţie de amprenta la sol. De exemplu, dacă o casă are o suprafaţă construită de 120 de metri pătraţi şi două etaje, plus o mansardă, poate să acopere 50-60 de metri pătraţi de teren (amprenta la sol). La calcularea acestuia este mai importantă suprafaţa locuinţei decât numărul de camere. Pentru noul impozit pe terenul de sub casă, proprietarii vor primi, de la consiliile locale, încă o decizie de impunere, odată cu impozitul pe proprietate, cele două fiind virate în conturi diferite.
 
În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m2 , inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:
 
 
De aici apar diferenţele dintre cea ce s-a plătit în anii anteriori şi ce se plăteşte în anul 2016. După cum se poate urmări din prevederile noului act normativ cu normele sale de aplicare, pentru noul impozit pe terenul de sub casă, proprietarii vor primi de la consiliile locale, încă o decizie de impunere, odată cu impozitul pe proprietate, cele două fiind virate în conturi diferite. Deci diferenţele apărute între sumele achitate anul trecut cu titlul de impozit şi cele din acest an sunt determinate de prevederile Noului Cod Fiscal şi nu de hotărâri de consiliu local.
 
 sursa foto: Mediafax