joi, 31 ianuarie 2013

Taxe si impozite. O părere


Vor creşte taxele şi impozitele locale cu 16%

O întreagă fierbere aceste zile, în legatură directă cu creșterea taxelor si impozitelor, operată de Guvern în acest an!  Sigur, există argumente, atât în favoarea cât și împotriva deciziei cabinetului Victor Ponta. Eu vreau să accentuez un argument contra acestei măriri a taxelor, care vizează însăși fundamentul acestei decizii. S-a adus în sprijinul actului normativ emis de Guvern faptul ca inflația cumulată în ultimii trei ani nu a fost acoperită în cuantumul sumelor datorate de populație către Stat. Adevărat și fals. Da, este adevarat, daca adunăm inflația din 2010 (7,96%) cu cea din 2011 (3,14%) si cu cea din 2012 (4,95 %), suma care ne da este cea de 16,05 procente, deci, aparent Guvernul este îndrepățit să ceară mai mulți bani de la cetățeni.

În plus specialiștii guvernamentali ne spun că salariul mediu net pe economie a crescut de la 1377 lei, în 2010, la 1535 lei în 2012. Doar ca aici acești domni cam dau cu bâta-n baltă. Să mă explic. Guvernul, ca si institutie, nu are controlul asupra cuantumului salariului mediu din economie, aceasta aproximare facandu-se exclusiv pe baza datelor oferite de catre Institutul National de Statistica. Singura parghie controlabila de catre autoritatile centrale ramane salariul minim pe economie, care, intr-adevar, este stabilit prin hotărâre de guvern. Ori salariul minim garantat nu a crescut in nici un caz cu 16% in acest interval de timp, 2010-2012. Si totusi mai exista o pedala pe care Guvernul poate apasa foarte usor. Este vorba chiar de Institutul National de Statistica, care este o institutie publica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, în subordinea Guvernului, finantat de la bugetul de stat, dupa cum este el definit in prezentarea de pe propriul site.

Fara a pune la indoiala probitatea morala a angajatilor acestei institutii (departe de mine gandul!), nu pot sa nu observ o discrepanta majora intre datele publice prezentate de catre acesta si realitatea inconjuratoare. Ori, in timp ce acest institut ne spune ca salariul mediu a crescut in economia romaneasca, indoielnic!, mai toate companiile private - majoritare in economie - au trecut la ajustari salariale in functie de productivitatea muncii. Iar aceste ajustari s-au facut de cele mai multe ori in jos, nu in sus. Daca Guvernul dorea sa aibe in fata o imagine reala, conforma cu realitatea, atunci ar fi trebuit sa opereze cu criteriul salariului minim garantat, controlabil in totalitate prin acte normative proprii. Sa ne reamintim ca Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati sunt remunerati cu salariul minim pe economie.