miercuri, 12 septembrie 2012

Ce s-a schimbat in doua mii de ani?

Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micşorata, aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderata şi controlata, şi ajutorul dat altor ţari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment. Oamenii trebuie si înveţe din nou sa munceasca în loc sa traiasca pe spinarea statului.

Nu, fragmentul de mai sus nu este desprins din vreun raport de ţară al FMI. Nici Banca Mondială şi nici Uniunea Europeană nu au vreun amestec în acest enunţ. Marcus Tullius Cicero, filosoful si omul politic roman nascut in anul 106 î.Hr. in Latium, este responsabil de acest diagnostic atat de sever pus Republicii Romane, aflata catre apusul existenţei sale, înaintea preluarii puterii dictatoriale de către Gaius Iulius Cezar. 

Revăzând acest text clasic al Antichităţii nu poţi sa nu te întrebi ce se schimbă realmente in Lume, în decursul Timpului? Actorii, cu siguranţă da. Denumirea statelor? Şi aceasta, desigur.  Centrii de putere? Ei sunt variabili încă de acum opt-nouă milenii. Problemele rămân însă absolut constante si foarte greu rezolvabile . De obicei, pe fondul acestor dezechilibre majore, tentaţia ca cetăţenii să devină foarte receptivi la mesajele politice extreme devine una irezistibilă. Ce se va întâmpla în vremurile noastre, într-o lume atât de globalizată? Greu de anticipat.