sâmbătă, 20 decembrie 2014

Revoluţie, revoltă, lovitură de stat şi Prostie

Sfârşit de an 1989, România. Un dictator stalinist defazat, decrepit, incapabil de a înţelege mersul Istoriei, este înlăturat de la conducerea ţării în urma unor evenimente greu de încadrat: revoltă, revoluţie, lovitură de stat, cert este că nimeni nu le poate defini foarte exact fără teama de a greşi. Poate a fost vorba de un melanj în care, sub un anumit dozaj, au coexistat toate acestea. Un post de televiziune a difuzat aseară documentarul "Videogramele unei revoluţii /  Videogramme einer Revolution", în regia lui Andrei Ujică, prilej de a revedea încă o dată un montaj al telerevoluţiei române.
 
Deşi timpul ar trebui să fie un factor atenuator, totuşi devine tot mai frustrant şi mai greu de înţeles modul prin care, într-un moment de cumpănă al naţiunii, mai toate instituţiile de forţă ale Statului să fie conduse de către incompetenţi sau de indivizi cointeresaţi de o terţă parte. Bunăoară, ce ziceţi de acest dialog purtat între seful Marelui Stat Major al Armatei Române, generalul Ştefan Guşă şi un alt general, Mircea Mocanu, şeful Comandamentului Apărării Antiaeriene a Ţării (CAAT)?
 
Ştefan Guşă:(Guşă vorbeşte la telefon cu Mocanu, interlocutorul său nu este înregistrat pe bandă) Tovarăşu’ Mocanu! Alo! Domnule,dumneata eşti cu toate staţiile radar în funcţiune peste tot? Şi-atunci cum dracu’ apar elicoptere dom’le venite din exterior? Ai doborît ceva pînă acuma?...8 bucăţi? De unde au venit astea, domnule? Din interior? Extraordinar! Deci nimic n-a intrat din afară? Totul din interior. E clară treaba. Auziţi! Alertă totală peste tot, ăştia, ăştia au fost nişte demenţi. Au avut în interior, noi n-am ştiut, de unde să ştim, că n-am ştiut?, şi acuma au (neînţelegibil). Peste tot...
 
Ştefan Guşă: Cum? Au apărut elicoptere, de unde?, eu cred c-a avut, nu ştiu, a avut subteran ceva? Nu ştie nimeni. O fi avut un regiment subteran pe undeva, ţinut pe undeva, le-a scos, şi pe-urmă a-nceput să acţioneze prin toată ţara. Nebunii ăştia care, demenţi. Mă lămuresc eu, staţi, mi se pare că am reuşit să depistez. Da.
 
Să nu uităm cine sunt personajele prezente pe înregistrare: şeful Marelui Stat Major şi comandantul Apararii Antiaeriene! Cei doi vorbesc de regimente subterane de elicoptere, de care ei nu aflasera nimic în ultimii zeci de ani de activitate profesională, deşi - cel putin şeful de Mare Stat Major - trebuia să cunoască din hărţile militare şi cea mai ciudată formă de relief de pe teritoriul ţării. Cât despre comandantul Apărării Antiaeriene, în mod normal el era nevoit prin natura funcţiei să aibe cunostiinţă despre toate aparatele de zbor de pe teritoriul naţional. Ciudat, pe această înregistrare, cel mai normal şi mai logic pare şeful Securităţii, Iulian Vlad, care îi pune lui Guşă, cel care visa la regimente subterane şi elicoptere doborâte, cel puţin o întrebare de bun simţ.
 
Dacă la primul nivel de conducere operativă al Armatei ceaţa era atât de densă ce să mai discutăm despre cea ce s-a întâmplat după 22 Decembrie, cu cei aproximativ 1000 de morţi? Prostia, incompetenţa, excesul de zel, toate acestea şi-au dat concursul pentru bilanţul final al victimelor de la sfârşitul anului 1989. În zone relativ liniştite din ţară se întâlneau vecin cu vecin, oameni care au convieţuit ani de zile în acelaşi cartier, se legitimau de teama teroriştilor, sentiment întreţinut de o televiziune în care acţionau crainici interesaţi sau idioţi. Dacă mai intervenea şi o armă de foc, situaţia era deja amorsată pentru a scăpa de sub control şi a se solda cu victime.