sâmbătă, 18 iulie 2015

Donald Trump. Cum să-ţi tragi un glonţ în picior atunci când eşti pe cai mari

Urmăresc cu interes cea ce se întâmplă peste Ocean în cursa internă republicană pentru nominalizarea prezidenţială. Dacă până acum câteva zile favoritul meu se numea Donald Trump - cu toate derapajele sale de limbaj - după  cea ce a debitat azi nu cred că mai are vreo şansă reală. Neforţat, doar în ideea de a epata, el a făcut prosteasca greşeală de a ataca nu doar un om, pe senatorul John McCain, ci o întreagă mitologie americană a eroismului. Multe poţi cumpăra cu bani dar nu şi percepţia şi inimile. Urmăriţi mai jos intervenţia şmecherească a lui Trump.
Spune dl. Trump, referindu-se la prizonieratul vietnamez al fostului candidat republican McCain: He was a war hero because he was captured. I like people who weren’t captured. Comentatorii de pe Twitter au sesizat imediat enormitatea scoasă pe gură de tycoonul din New York, amendându-l instantaneu:
Kevin Eder: If you deny that John McCain is a war hero, you are completely and utterly unfit to be the Commander in Chief of the Armed Forces.
Stephen Hayes: I asked Trump if he's read any accounts of McCain's time in captivity: " It's irrelevant."
Amanda Carpenter: You can criticize McCain for a lot, but his military service isn't it. Rant over.
Iimani David:  Saying McCain isn't a war hero b/c he was captured = saying soldiers can't be heroes if they were killed. Trump is a disgrace. Biciuitor acest ultim tweet într-o ţară în care unul din doi militari au executat cândva misiuni directe de luptă!
Înţelegând tâmpenia comisă de către favoritul cursei GOP ceilalţi candidaţi au sesizat rapid oportunitatea de a reîmpărţi cărţile de joc, cu alte şanse. Reprezentantul clanului Bush, Jeb, a reacţionat între primi, scriind pe Tweeter: Enough with the slanderous attacks. @SenJohnMcCain and all our veterans - particularly POWs have earned our respect and admiration. Şi ceilalţi au punctat la foc automat:
Bobby Jindal: After Donald Trump spends six years in a POW camp, he can weigh in on John McCain's service.
Rick Perry: .@realDonaldTrump's comments today make him unfit to be Commander-in-Chief.
Iar Rick Santorum scrie exact cam cea ce gândesc republicanii americani, în covârşitoarea lor majoritate: @SenJohnMcCain is an American hero, period.
Cea ce s-a întâmplat astăzi cu Donald Trump îmi întăreşte o mai veche convingere de-a mea: banii în politică sunt necesari dar nu suficienţi. Gândirea de bussines poate fi un adjuvant în luarea deciziilor corecte dar ea nu trebuie să substituie pe cea politico-administrativă. Ori Trump are mari probleme în a înţelege acest nou mediu, la care încearcă să se adapteze din mers. Am văzut asemenea cazuri şi vom mai vedea.
PS: Probabil că în România o declaraţie precum aceasta ar fi fost tratată cu cea mai mare uşurinţă posibilă. Ei bine, la americani asta nu ţine! Simbolurile există pentru a fi respectate, nu pentru a fi înjosite.