miercuri, 18 septembrie 2013

Justiţie peste timp. Noul IICCMER şi vechii torţionari

In primavara anului 2004, student fiind, am participat, in calitate de coordonator al Cercului de Istorie Contemporana a Romaniei din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii de Vest din Timisoara, la o sesiune de comunicari stiintifice la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Printre participantii contemporanisti din intreaga tara se numara si un student al Universităţii „Cuza” din Iaşi pe numele sau Andrei Muraru. Da, acel Andrei Muraru, cel care incearca in aceste zile, din fruntea Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), o adevarata operatiune de exorcizare a Romaniei, o tentativa  de pedepsire a acelora care in vremurile negre ale comunismului din Romania, s-au dedat la crime imprescriptibile impotriva umanitatii. 

Nu mai retin tema comunicarii sustinute de catre domnia-sa ci doar pasiunea pusa in prezentarea ei. Un om mic la stat dar foarte pasional si convingator in expozeul sau. Timpul a trecut si iata, la zece ani dupa acea primavara din 2004, il intalnim pe dl. Muraru in fruntea IICCMER, institutie care si-a propus sa recupereze tot cea ce se mai poate recupera din memoria martirilor inchisorilor comuniste, incercand totodata sa ii traga la raspundere pe cei responsabili de faptele abdominabile petrecute acolo. Pe cei care se mai gasesc in viata desigur, pentru ca marea majoritate a acestor slujbasi ai Raului a parasit aceasta lume, urmand a da socoteala doar in fata lui Dumnezeu. A fost intai cazul Visinescu, despre care personal am crezut ca este doar un foc de paie. Nu a fost asa, noul IICCMER de sub conducerea lui Andrei Muraru a mers pana la capat, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat fiind pus sub acuzare pentru infractiunea de genocid. Astazi am citit ca un alt batranel pensionar, si el fost comandant de penitenciar la Periprava, pe numele sau Ioan Ficior, a impartasit soarta lui Visinescu, fiind si el acuzat cu probe solide, de genocid. Deci se poate!

Din nefericire s-a pierdut un timp important prin non-activitatea acestui institut, in timpul mandatului predecesorului sau, Vladimir Tismaneanu, un personaj ciudat al tranzitiei noastre post-comuniste. Zis pe sleau, in rastimpul in care politologul nostru national se gasea in fruntea IICCMER, pe acolo s-a cam frecat menta. Printre altele Andrei Muraru este specializat si in istoria Holocaustului, de aici poate acribia si insistenta pusa in dovedirea actelor inumane care au avut loc in penitenciarele comuniste din tara noastra. Evreii si-au urmarit si inca isi urmaresc persecutorii de decenii intregi. De ce ar fi deplasat ca si romanii sa faca acelasi lucru? Nu este vorba de razbunare ci doar de pedepsirea Raului. 

Sursa foto: Academia Catavencu.