duminică, 2 decembrie 2012

Politica si personajele ei ciudate. Azi Romulus Zăroni

Pentru ca e duminica, zi libera si fara prea multe griji, haideti sa ne destindem, amintindu-ne de trecutul semirecent si de personajele sale ciudate. Azi vom insira cateva anecdote puse pe seama ministrului Agriculturii din perioada guvernarii Petru Groza, hunedoreanul Romulus Zăroni. Acesta din urma a fost un ţăran cu şapte clase, din Nădăştia de Sus, judeţul Hunedoara. Om de casă al lui Petru Groza – fusese angajat pe moşia lui – devine, la 6 martie 1945, ministru al Agriculturii şi Domeniilor, până în 29 noiembrie 1946, iar mai apoi, până în 30 decembrie 1947, ministru al Cooperaţiei. "Istețimea" lui a devenit una proverbiala. Iata cateva dintre intâmplarile care l-au avut ca si actor principal pe Zăroni, care au fost vehiculate in Romania aniilor '50.
Se zice că Petru Groza i-a pus în vedere: “Bine, măi Romică, te-am făcut eu ministru, dar trebuie să-ţi completezi studiile să-nveţi şi tu, să ai pregătire politică”. Şi-n sfârşit, se prezintă la examen, cu tema ”Formele de guvernământ”. Şi este întrebat cum se cheamă statul sau ţara condusă de un împărat. “împărăţie!”. “Foarte bine. Dar dacă e condusă de un rege, ce formă de guvernământ avem ?” “Regat”. “Bine. Dar dacă n-am mai avea rege, şi Groza ar conduce ţara, ce-ar fi atuncea ?” Atunci, Zaroni răspunse: “Atunci ar fi grozăvie”.

Odată, Zăroni a fost întrebat de Groza câte mere poate să mănânce pe stomacul gol la care primeşte răspuns că zece.
- Eşti prost, i-a replicat Groza, doar unu, ca celelalte găsesc stomacul plin!

Când a venit cineva la el să-i vândă o maşină ca să-i facă reclamă i-a sugerat că dacă pleacă cu ea spre Ploieşti la ora patru ajunge acolo la cinci, la care Zăroni a răspuns că nu are ce să facă la ora cinci la Ploieşti.

La o sedinta de consiliu de miniştri ar fi venit cu un pantof maro şi unul negru, iar Petru Groza l-a trimis acasă de unde a venit la fel, spunând că si acolo a găsit tot unul negru şi unul maro.

La o şedinţă a consiliului de miniştri unde se discuta ceva ultra secret, acelaşi Zăroni a făcut pe el, fiindcă nu avea voie să părăsească sala, dar după o jumătate de oră a primit de acasă pantaloni şi izmene de schimb. Când Groza a întrebat pe mesager de unde au ştiut, acesta a spus că la Europa Liberă s-a anunţat că ministrul Zăroni a făcut pe el şi familia este rugata să-i trimită urgent schimburi.

Marele epigramist Pastorel Teodoreanu facuse din Zaroni o tinta predilecta a distihurilor sale.Mai jos redau cateva dintre ele.

În atmosferă electricitatea se măsoară cu ioni -
În omenire, prostia se măsoară cu Zăroni...

Caligula imperator
A făcut din cal senator!
Domnul Groza, mai sinistru,
A făcut din bou – ministru!

iar in apararea lui Zaroni, tot Pastorel scria:

No, mă rog, de ce-i sinistru?
Că eu nu sunt prim-ministru!
Eu nu sunt decat ecoul …
Domnul Groza este boul!

Mai spune folclorul că Groza l-a invitat pe Păstorel la el în birou şi a trimis după Zăroni, care la vederea lui Păstorel l-a întrebat dacă el face bancuri despre el şi acesta a recunoscut. La care domn demnitar i-a spus supărat:
- Bine, domnule, dar cum îţi permiţi, nu ştii că eu sunt ministru!
Păstorel a cărui minte fugea ca argintul viu, a replicat spre hazul lui Groza:
- Bancul ăsta nu l-am făcut eu, ci domnul Petru Groza.

Or fi reale aceste intamplari? Doar legende urbane? Nu vom stii niciodata, dar ele au farmecul lor.