joi, 4 octombrie 2012

Vin alegerile parlamentare. Cum procedam?

Nu mai este mult timp pana cand va demara, in mod oficial, campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. In aceasta perioada au loc ultimele negocieri in randurile formatiunilor politice, in vederea desemnarii unor candidati care sa maximizeze sansele acestor partide, de a castiga cat mai multe colegii, atat la Senat cat si la Camera Deputatilor. Nici judetul Timis nu se poate sustrage acestei evolutii, mai toti doritorii de locuri in Parlament aflandu-se la momentul cantaririi realiste a propriilor posibilitati.

Din pacate anumite metehne politicianiste isi fac inca resimtita prezenta. Una dintre cele mai contraproductive dintre acestea o reprezinta numirea unor candidati de catre "Centru", recte prieteni apropiati sau asociati directi ai liderilor de la Bucuresti ori chiar presedinti ai unor formatiuni politice in persoana. Care sunt plusurile pe care acesti domni si doamne de import le pot aduce pentru zona in care sunt trimisi sa candideze ramane inca un mare mister. Afectate de acest flagel par a fi atat USL cat ARD. Astfel, in cadru PNL exista o disputa directa intre localnicul Ovidiu Draganescu, fost prefect al judetului in vremea guvernarii Tariceanu, si Beni-Oni Ardelean, un hunedorean aciuat prin Bucuresti, a carui principala calitate care il recomanda pentru demnitatea de deputat pare a fi aceea de pastor neoprotestant. Legaturi directe cu Timisul nu a avut niciodata. In acest veritabil razboi rece a intervenit si dl. Cristian Busoi, cel care, neavand altceva mai bun de facut, declara azi ca dl.Draganescu nu poate candida deoarece nu indeplineste criteriul de vechime in partid. Mai mare rasul! Problema nu o reprezinta declaratia in sine, ea poate fi catalogata rapid ca fiind o ineptie! ci persoana care o face, adica dl.Busoi.

ARD - ul timisean - in masura in care acesta chiar exista - are si el propriile probleme interne cauzate de desantul de la Bucuresti a presedintelui PDL Vasile Blaga, care isi doreste un colegiu senatorial in Timis, si a revolutionarului Teodor Maries, care vrea sa fie ales deputat in judetul nostru, sosit fiind aici pe filiera Forta Civica a fostului premier M.R. Ungureanu. De asemenea lucrurile nu sunt foarte clare nici in cea ce priveste colegiile care vor fi acordate candidatilor proveniti din PNT-CD ul domnului Pavelescu, cel aliat cu PDL si Forta Civica. Ma indoiesc ca dl.Adrian Orza va accepta un rol de sparring-partener in colegiul in care isi va depune candidatura.

PP-DD merge inainte cu o conducere judeteana destul de bine sudata la cel mai inalt nivel, cu interese clar definite si cu obiective realizabile. In conditiile in care isi vor alege realist colegiile si vor reusi sa acopere eficient perioada de precampanie/campanie, este foarte posibil ca domnii Adrian Diaconu si Ilie Bertea sa lase Timisoara in favoarea vietii politice din Capitala. Legati fiind de aceasta zona, candidatii principali ai Partidului Poporului se pot legitima foarte usor in fata electoratului local. Pana la urma oamenii locului doresc sa isi trimita la Bucuresti personalitatile locale si nu cele de import.  Desigur, in cazul PP-DD inca reprezinta o necunoscuta modul in care banatenii vor percepe actiunile economico-politice ale lui Dan Diaconescu, de la Bucuresti. In 2-3  saptamani vom avea o imagine destul de apropiata de realitate pe acest subiect.

Marea surpriza o reprezinta intentia cunoscutului jurnalist, realizator radio-TV si consultant politic Vio Bota de a candida pentru un loc de deputat pe Colegiul 8 Jimbolia. Avand radacinile in aceasta zona si putand miza pe aportul si ajutorul direct al unor edili sau oameni din administratie din localitatile care compun acest colegiu, Vio Bota poate incurca multe calcule, atat ca si candidat independent cat - mai ales - ca reprezentant al USL. Problema pe care o ridica candidatul Vio Bota pentru ceilalti competitori este aceea ca el poate readuce in jocul politic, cel putin in postura de votanti, oameni care pana acum se declarau scarbiti de cea ce se intampla pe scena noastra politica. Insa o candidatura independenta, fara sprijin de partid, reprezinta o intreprindere destul de aventuroasa.

Cum procedam noi, ca si electori, in 9 decembrie? Haideti sa ne promovam personalitatile locale si sa lasam marfa de import sa mai stea o tura. Trebuie sa ne gandim la faptul ca noi trebuie sa ne desemnam proprii nostrii reprezentanti, nu pe cei impusi de la Bucuresti. Deputatul sau senatorul nostru trebuie sa fie oglinda colegiului care l-a ales, avocatul direct al tuturor cetatenilor din zona arondata. Alesul nostru trebuie sa aibe darul comunicarii, al elocintei. Ne-am saturat de reprezentantii regnului necuvantatoarelor, acei deputati sau senatori care au vorbit o singura data in plen, atunci cand au depus juramantul. El trebuie sa initieze interpelari in favoarea cetatenilor din propriul colegiu, sa fie autor sau coautor al unor initiative legislative. Alegeti cu propriul vostru creier pe cel care se pliaza acestor insusiri. Colegiile sunt uninominale.