luni, 21 iulie 2014

Reagan versus Obama sau distanta dintre fermitate si complacere

Ca Statele Unite are la aceasta ora un presedinte slab, mult prea flexibil (scuze pentru acest eufemism, altul mai bland nu am gasit, l-au folosit deja si altii) este deja de domeniul evidentei. Obama este genul de conducator care incearca sa gestioneze cat mai corect crizele la originea carora se afla chiar el sau, mai bine spus, incapacitatea lui vizibila de a se comporta ca un presedinte al Statelor Unite ale Americii. Faptul ca Putin a declansat un veritabil program de refacere a Uniunii Sovietice nu pare al afecta foarte tare pe cel care, in mod cu totul ciudat, este astazi seful celei mai puternice armate din lume. Multi isi pun intrebarea fireasca oare cum ar fi reactionat un presedinte adevarat la provocarile Rusiei? Mai jos va redau discursul lui Ronald Reagan in fata natiunii americane, dupa ce Uniunea Sovietica a atacat si doborat avionul sud-coreean Boeing 747 cu indicativul de zbor KAL007. Este mai lung, va rog sa aveti rabdare si sa il urmariti pana la capat. Iata-l:
 
Ce constatam? In primul rand fermitatea discursului si al termenilor folositi. Actul savarsit de catre rusi este denuntat ca fiind brutal, callous (dur), si heinous act (atroce) a barbaric act (barbar)  a terrorist act (terorist). Si tot despre rusi el spune  the Russians so flagrantly lie. In al doilea rand observam empatia degajata in legatura cu victimele si rudele acestora. Reagan stie sa mearga catre sufletul acestora, atat pentru ai mangaia cat si pentru a le promite razbunarea mortilor si pedepsirea vinovatilor. Stim apoi ce a urmat. Accelerarea Initiativei de Aparare Strategica, lansata deja in martie 1983 si implozia URSS pe fondul pierderii ritmului de dezvoltare militara impus de catre americani.
 
Ce ne rezerva zilele noastre? Pai rusii se distreaza prin estul Ucrainei, tragand cu ditamai rachetele sol-aer impotriva zborurilor de linie civile. Victima a fost zborul MH17 al companiei aeriene nationale din Malayesia.Numarul victimelor? Mai mare decat cel din cazul KAL007, mai exact 298 de persoane de mai multe nationalitati, predominant olandezi. Cum reactioneaza cel botezat de catre Allen West  Barack Hussein “Flexibility” Obama?  Iata mai jos o mostra.
 
 
Obama constata atentatul si spune si el cea ce este de domeniul evidentei; racheta a fost trasa de pe teritoriul controlat de separatistii ghidati de la Moscova. Nimic din fermitatea sau empatia lui Reagan! Un fin constatator acest domn Obama! Regresul leadersipului american este unul evident. Poate ca ar trebui sa ne punem intrebari legate de angajamentul real al Americii vizavi de aliatii sai. Polonezii au inceput deja sa isi faca griji. Acest tip de discurs sustinut de asemenea personaje nu pot sa ii linisteasca pe aliatii est-europeni ai SUA.