joi, 21 august 2014

Si din acest motiv imi place America!

 
Statele Unite au ajuns o naţiune măreaţă şi datorită modului în care conducatorii uniunii s-au raportat la funcţiile vremelnic ocupate. Sa va redau un exemplu, amintit si de Jean Luc Hees in Istoria Casei Albe. Al treilea presedinte american Thomas Jefferson si-a incheiat seria celor doua mandate prezidentiale la 4 martie 1809. Succesorul sau s-a numit James Madison, si el originar din Virginia, precum predecesorul sau. Ceremoniile de investitura au avut loc in nou-fondata capitala Washington, la ele participand mii de entuziasti.
 
Hees ne spune ca  pentru prima data a avut loc un mare bal prin care se celebra intrarea intr-un nou ciclu prezidential, evenimentul avand loc la Long's Hotel, in Georgetown. Noul presedinte James Madison a tinut un lung discurs si l-a rugat pe Jefferson sa ia loc alaturi de el. Plin de demnitate, Thomas Jefferson l-a refuzat pe Madison, spunandu-i: "In aceasta zi eu ma intorc la popor. Si voi sta in randul poporului." Ce-ar mai fi de adaugat?
 
Din nefericire putini sunt conducatorii care inteleg sensul unei magistraturi incredintate de catre popor. In tara noastra avem de-a face cu presedinti sau fosti presedinti care se viseaza un fel de ayatollahi, ghizii unor revolutii care nu au avut loc. Un tip de politician precum Ion Iliescu va parasi politica doar cu picioarele inainte. Prin 2004 Emil Constantinescu (da, a existat in istoria recenta a Romaniei un presedinte cu acest nume!) se visa deja viitor presedinte al Romaniei, dupa ce in 2000 se declara invins de sistem. Mi-e teama sa ma gandesc ce se va intampla dupa decembrie 2014, cand Traian Basescu va pleca de la Palatul Cotroceni! Cel din urma lucreaza din zori pentru a-si asigura perpetuarea politica prin intermediul Elenei Udrea.
 
De ce oare ne lipseste decenta de a privi lucrurile just, de a ne situa exact intre limitele unui mandat oferit de electori? E greu de inteles!
 
PS: A doua zi dupa intamplarea amintita mai sus, deci pe 5 martie 1809, Thomas Jefferson a pus saua pe cal si s-a reintors acasa, in Virginia, la doua sute de kilometrii spre sud. El a fost nevoit sa infrunte o inspaimantatoare furtuna de zapada timp de mai multe zile, ajungand la Monticello - oraselul sau de bastina - abia la jumatatea lunii martie. Vecinii au fost incantati sa il intampine pe cel care timp de opt ani a condus destinele tanarului stat american.