miercuri, 12 martie 2014

Dirijabilele de la Sînandrei în imagini

Acum ceva vreme, într-o postare, scriam despre baza de dirijabile de atac de la Sinandrei, care a fost ridicata si folosita de catre Armata Aerului a Germaniei (Die Fliegertruppen des deutschen Kaiserreiches) in anii Primului Razboi Mondial. Siteul Timisoara Stiri, prin dl.Petre Irimus, a alcatuit un colaj interesant cu imagini de epoca surprinse atat in timpul constructiei bazei cat si a activitatii ei efective. Sunt absolut fascinante, filmuletul merita urmarit.

Intr-una dintre fotografii se poate vedea hangarul principal, monumental ca si constructie, avand dimensiunile de 180 de metri lungime, 34 metri latime si 28 de metri inaltime. 


Intr-o alta fotografie - absolut spectaculoasa datorita faptului ca este una aeriana, facuta probabil chiar dintr-un zeppelin - putem admira intreaga baza in detaliu. Pe langa aceasta insa se poate observa si zona mlastinoasa a Sinandreiului, despre care am auzit foarte multe dar nu am mai prins-o in intregul ei. 


Probabil ca multi dintre noi ne intrebam ce s-a intamplat cu aceasta minune tehnica a epocii, dotata printre altele cu statie radio Telefunken, generatoare de curent si fabrica de hidrogen.. Domnul Irimus ne spune ca "La 5 mai 1919, sătenii din Beșenova Nouă (Dudeștii Noi) jefuiesc fosta bază germană. Din cauza lipsei de cunoștințe, încercarea de demontare a scheletului metalic al halei se soldează cu o nouă tragedie. Cinci oameni mor și alții sunt răniți." Cam asta a fost.