marți, 10 martie 2015

Banatul jefuit. Două opinii peste decenii şi actualitatea lor

Iuliu Maniu, unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, într-un memoriu adresat Regelui Carol al II-lea, 1938: (...) Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane! Atât face bugetul ţinutului Timiş! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 judeţe cari îl compun şi a creat ţinutul. Mijloacele au rămas aceleaşi, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus: Rezidenţa. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii şi materiale. Drumurile judeţene, cari au fost în sarcina judeţelor, au trecut în sarcina Rezidenţei. Rezidenţa le va lăsa în aceeaş stare în care au decăzut de mult. Dealtfel şoselele naţionale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În ţinutul Timiş, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulţi ani sunt făcute toate şoselele internaţionale maghiare cât şi iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una. Banatul e lăsat sorţii lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică şi morală. Exemplul ţinutului Timiş aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte ţinuturi, ajunse într-o stare şi mai tristă, ca putere de acţiune şi de rezistenţă naţională.

Traian Vuia, inventator de geniu, apărător al drepturilor românilor din Dubla Monarhie, mare patriot şi militant pentru unitatea naţională, într-o scrisoare adresată avocatului lugojan George Dobrin: ...Toată Unirea s-a redus la un gest pur teatral, pe care ciocoii din Vechiul Regat l-au primit cu zâmbet şi au zis că suntem naivi că n-au avut nevoie decât de a deschide uşa casei în care noi am intrat de voie. (...) Ei, ca să nu vatăme susceptibilitatea şi ştiind că suntem naivi şi neexperimentaţi, ne-au lăsat să să vorbim despre Unire, lăsând ca timpul să ne trezească. De altcum dânşii, evident mai iscusiţi, mai şireţi, mai inteligenţi decât noi – asta trebuie s-o recunoaştem, deşi au un fond moral inferior – au priceperea afacerilor şi experienţa.
 
C-un cuvînt, „Unirea” a fost o bătaie de cuvinte, ea n-a fost decât o anexare deghizată, un hap amar învăluit în zahăr. N-avem să ne învinovăţim decît pe noi înşine: lipsa noastră de înţelepciune, de pricepere, superficialitatea noastră proverbială, absenţa unui bărbat cu pregătire europeană, o naivitate nepermisă la aceia, cari pretind a conduce destinele unui popor.
 
Bun, opiniile prezentate mai sus aparţin unor distinşi înaintaşi, buni români, patrioţi adevăraţi, doi oameni care au contribuit direct la formarea României Mari. Să revenim în actualitate şi să dăm cuvântul unui om aflat într-o funcţie de responsabilitate publică, în speţă cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Într-un mai amplu înterviu acordat site-ului debanat.ro dl. Titu Bojin spune textual:  Nu s-au dat. (vorbeşte despre investiţiile dirijate de Ponta/Dragnea către oraşul Craiova)  Deocamdată se vorbește că se va face stadionul. S-a făcut la Cluj.(s-a făcut şi la Ploieşti, precizarea mea)  Probabil când o să avem și noi prim-ministru la Timișoara, se va face stadionul fără probleme. Eu am mai spus, suntem bănățeni, avem niște posibilități pe care trebuie să le recunoaștem și trebuie să ni le recunoască toți, și de la nivel guvernamental, și parlamentar. Indiferent cât de supărați pot să fie pe noi, la un moment dat, poate din motive electorale.


Corolarul la cea ce afirmă dl.Bojin pare a fi acela că atâta vreme cât Timişul nu va da premierul, judeţul acesta va fi jefuit la maxim în beneficiul acelor oraşe/judeţe care dau şefi de guverne! Ori acest mod de a privi lucrurile, deloc izolat! nu reprezintă o gândire demnă de o ţară europeană. Reprezintă doar nişte remanenţe balcanice, denotă parti-priuri, subiectivisme majore în luarea deciziilor, arată obtuzitatea hotărârilor care se iau la nivelul cel mai înalt al cabinetului Ponta/Dragnea. Meritul d-lui Bojin este acela de a devoala direct, de a spune pe şleau cea ce noi bănuiam de multă vreme; premierul Ponta şi ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea sunt prizonierii unor preconcepţii legate de Timiş şi Timişoara! Faptul de a nu fi căştigat Timişul la ultimele alegeri prezidenţiale i se datorează exclusiv d-lui Ponta. Politicile de investiţii guvernamentale au arătat un premier care ocultează cu bună ştiinţă lucrările pe care timişenii şi timişorenii le consideră absolut necesare în vederea asigurării dezvoltării ulterioare a regiunii. Nimeni altcineva decât Ponta însuşi nu poate fi acuzat de acest insucces electoral.

Nota: sublinierile şi textele evidenţiate îmi sunt datorate.