miercuri, 4 mai 2016

Rolul şi atribuţiile primarului cu o privire particulară asupra Sînandreiului

Sâmbată 7 mai, va demara campania electorală pentru alegerile locale care vor avea loc la începutul acestei veri, la 5 iunie. Pentru a şti exact ce vom alege este necesar a aminti principalele atribuţii ale primarului, până unde se pot extinde ele din punct de vedere legal şi cât de mult contează amprenta personală pe care cel ales o poate conferi funcţiei. Primarul reprezintă o oglindă a întregii comunităţi în sensul în care, de exemplu, o localitate caracterizată prin dinamism socio-economic îşi alege de obicei un prim-gospodar care să reflecte în propria-i personalitate această însuşire.

Din punct de vedere legal atribuţiile primarului sunt definite în Legea Nr.215/2001. Pentru cei interesaţi veţi găsi aici detaliat tocmai rolul său exact în rândul comunităţii şi în raport cu celelalte instituţii. Tipologic vorbind putem discuta de trei categorii de primari: a) primarul care nu reuşeşte să îmbrace complet haina funcţiei - din păcate tot mai mulţi!; b) primarul care se pliază complet şi perfect pe funcţie - cazul ideal, care din nefericire, este tot mai rar; c) primarul care prin personalitate şi dinamism determină o lărgire a înţelesului funcţiei administrative îndeplinite.  Ultimele două categorii sunt cele care, de regulă, aduc un plus localităţilor pe care le administrează. 

Cu toate că legea pare destul de restrictivă cu edilii în funcţie, aceştia au ocazia de a-şi pune în practică propriile viziuni, propriile filozofii referitoare la căile de urmat pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le conduc. Prioritizarea investiţiilor, modalitatea de a avea un grad cât mai înalt în colectarea taxelor şi impozitelor locale, relaţia caldă sau, dimpotrivă, rece, cu etajul imediat superior căruia i se subordonează (în cazul Sînandreiului vorbim de Consiliul Judeţean Timiş), toate acestea concură la definirea unui mandat ca fiind unul reuşit sau, din contră, unul destinat eşecului. Pentru că, pe lângă partea formală a funcţiei, mai există şi una informală care, de cele mai multe ori capătă un caracter decisiv.

Un primar isteţ şi deştept este acela care, respectând litera legii, reuşeşte să se descurce în şerpăria administraţiei publice româneşti, aducând bani pentru comunitate din toate sursele disponibilie: Guvernul României, Consiliul Judeţean, fonduri europene nerambusabile, impozite şi taxe locale, cota defalcată de TVA. De exemplu în ultimii patru ani comuna Sînandrei a reuşit să-şi asigure bugetul necesar dezvoltării locale apelând cu succes la toate aceste surse.  Rolul primarului este unul determinant datorită calităţii sale de ordonator principal de credite. Cu alte cuvinte el este cel care deschide credite bugetare (dacă are finanţare de la Guvern) şi repartizează aceste credite  (dacă este cazul).  În limitele acestor atribuţii primarul este cel care conferă o anumită formă programului investiţional local. Modul în care arată Sînandreiul după mandatul 2012-2016 este preponderent rodul activităţii primarului în funcţie, a propriei sale filosofii vizavi de necesităţiile şi specificul local.

Indicat ar fi ca primarul - în calitate de admistrator local - să beneficieze de sprijin politic din partea unei formaţiuni politice majore; în acelaşi timp rolul său în cadul partidului pe care il reprezintă ar trebui să fie peste cel de simplu membru. Aceasta ţine de partea informală a funcţiei, cea care, repet, de multe ori conferă vizibilitate şi poate avea un caracter decisiv.

Ce nu vă poate promite un candidat de primar? Păi nu poate face referire directă la cea ce nu are în subordine sau asupra unor pârghii peste care nu are putere de decizie. Dacă vreunul dintre candidaţi vă promite autostradă cu şapte benzi între Picadili şi Gară sau între Carani şi Sînandrei trimiteţi-l să se răcorească cu un pahar cu apă rece;  dacă va face referire la creşterea salariilor spuneti-i că preferaţi gogoşile de casă; dacă vă promite că vă scapă de impozitele datorate Statului daţi omului o cretă şi puneţi-l să scrie pe drumul asfaltat "sunt un mare bou  mincinos" ; dacă va vorbi despre soluţii în Justiţie în procese şi cauze care nu există trimiteţi-l la spitalul de ghicitori în stele sau la un conclav cu vrăjitoarele Melissa şi Vanessa.

PS: După data de 7 mai voi iniţia un jurnal de campanie din care veţi putea afla noutăţi în legătură cu desfăşurarea acţiunilor electorale din comuna  Sînandrei. Staţi aproape! :)