marți, 20 noiembrie 2012

Este posibila secesiunea unor state din Uniunea americana?

Puseurile de criza economico-financiara care afecteaza ciclic lumea capitalista si nu numai, par a elibera energii nebanuite atunci cand vine vorba de afirmarea identitatii proprii ale componentelor a cea ce noi denumim sintetic "occident". Campioana acestei lumi, Statele Unite,  tara cea mai democratica, dupa cum s-a impamantenit definirea ei in limbajul de lemn jurnalistic, pare a avea unele probleme in legatura cu tinerea in frau a acceselor de independenta politica venite cu precadere din statul Texas.

Pe siteul Casei Albe a fost postata deja o petitie semnata de un grup numeros de cetateteni ai marelui stat din Sud. Titlul ei este unul semnificativ: Peacefully grant the State of Texas to withdraw from the United States of America and create its own NEW government.  Destul de clar ce doresc acesti domni si doamne: retragerea pasnica din Uniune si o conducere de sine statatoare. Argumentatia folosita este una de natura a culpabiliza administratia federala pentru toate nerealizarile cuantificate de catre Statele Unite in ultima perioada de timp. The US continues to suffer economic difficulties stemming from the federal government's neglect to reform domestic and foreign spending. The citizens of the US suffer from blatant abuses of their rights such as the NDAA, the TSA, etc. Given that the state of Texas maintains a balanced budget and is the 15th largest economy in the world, it is practically feasible for Texas to withdraw from the union, and to do so would protect it's citizens' standard of living and re-secure their rights and liberties in accordance with the original ideas and beliefs of our founding fathers which are no longer being reflected by the federal government. Tonalitatea folosita pare a fi inspirata din Declaratia de Independenta, nu credeti? Cu alte cuvinte nu Texasul este vinovat pentru starea Uniunii ci cei care conduc de la Washington. Se vorbeste aici de abuzurile flagrante la adresa cetatenilor, de bugetul echilibrat al statului din Sud si de faptul ca Texasul reprezinta a cicisprezecea economie a lumii. Cu alte cuvinte, nu ar avea probleme in legatura cu finantarea propriilor institutii politice si cu asigurarea bunastarii populatiei care traieste aici.

Desi Casa Alba nu a formulat inca un raspuns la aceasta petitie, profesorul Adam S. Cohen de la Yale Law School, editorialist la Time Magazine, a scris un articol intitulat Can Texas Really Secede from the Union? Not Legally Cu alte cuvinte universitarul american pune in titlu o intrebare si da rapid si un raspuns. Cohen atrage atentia asupra faptului ca in Constitutia americana nu exista nici o prevedere prin care sa se acorde statelor componente ale Uniunii dreptul de secesiune. Poate doar prin forta, deoarece nu exista nici un fundament juridic, iar acest lucru inseamna razboi, fapt cunoscut de la Abraham Lincoln incoace.

Desigur, exista minti fierbinti si de partea unionistilor, oameni care iau in deradere demersul celor aproximativ 85.000 de semnatari ai petitiei prezentate presedintelui SUA. Bunaoara Chuck Thompson, un nene care scrie in The New Republic. In general destul de bine, insa de aceasta data el este autorul unui articol intitulat Go Ahead and Secede, Texas. I Dare You. Cu alte cuvinte ii provoaca pe texani sa-si proclame secesiunea fata de Statele Unite. Petitionarilor din Texas, dar si celor din Louisiana, Florida, Georgia, Alabama, Tennessee, si Carolina de Nord, care au trimis si ei la randul lor petitii catre Administratie, Thompson le raspunde cu un singur cuvant: relax. Si daca Texasul ar deveni independent ce s-ar intampla? Ziaristul american e de parere ca cele doua parti, guvernul federal si cel texan ar colabora bine:Statele Unite ar avea garantat accesul la bazele militare strategice, gaze naturale, bovine, bumbac si...majorete! Trecand la un ton serios, Thompson accepta faptul ca economia Texasului ar putea sustine un stat independent. Sa ne gandim la faptul ca 50 de companii dintre cele 500 prezente in topul revistei Fortune isi au cartierul general in Texas. Dintre ele amintesc  ExxonMobil, ConocoPhilips, AT&T, Southwest Airlines, American Airlines si Dr Pepper.

Si inca un amanunt, tot de ordin economic; conform clasamentului pe anul 2011 al revistei The Economist, statul Texas are un PIB de 1224 miliarde de dolari, foarte apropiat de cel al Rusiei.