joi, 26 iulie 2012

Democratia devianta

Aud ca tabara sustinatorilor presedintelui suspendat, dl. Traian Basescu - si implicit acesta - indeamna la neparticiparea cetatenilor la referendumul de duminica, 29 iulie, care are ca si miza demiterea sau reconfirmarea in functie a actualului sef al Statului. Nu este nimic mai deprimant decat sa observi conducatori politici sau formatori de opinie care indeamna la boicotul democratiei participative, pe considerentul ca acest referendum nu ar reprezenta altceva decat o lovitura de stat. Nimic mai fals.

Nu s-a inventat inca lovitura de stat infaptuita cu sprijinul majoritar al cetatenilor si a membrilor Parlamentului. Ori, daca romanii vor prefera o Romanie fara Traian Basescu ca si presedinte, acest lucru trebuie consfintit prin vot popular. Apelul la judecata poporului se face atunci cand liderii politici nu reusesc sa se puna de acord in privinta directiilor de urmat in politica interna, deci avem de-a face cu un exercitiu democratic care se inscrie intre limitele Constitutiei. Duminica romanii sunt chemati sa spuna daca doresc o Romanie cu sau fara Traian Basescu in functia de presedinte. Acesta este sensul real al votului de la acest referendum. In actuala ecuatie politica nu intra nici Crin Antonescu si nici Victor Ponta. Totul se leaga de persoana d-lui Basescu. Mai il doresc romanii pe Traian Basescu ca si presedinte?

In aceasta campanie de dinaintea referndumului am avut de-a face cu luari de pozitie extreme din partea ambelor tabere. Pe de-o parte PDL si Traian Basescu au marsat pe ideea lovituri de stat infaptuite de catre USL prin acaprarea principalelor functii din stat. Nimic mai fals, USL a apelat la popor ca sa confirme sau sa infirme suspendarea din functia de presedinte a d-lui Basescu, operand exclusiv intre limitele prevederilor constitutionale. Pe de alta parte USL a propagat ideea unei dictaturi personale a presedintelui suspendat, fapt cel putin indoielnic daca ne gandim ca acelasi presedinte a numit un premier din partea Opozitiei iar sefii principalelor doua  servicii de informatii sunt membrii autosuspendati ai PSD si PNL.

Pana la urma cetatenii sunt cei chemati a pune ordine in bulibasala politica care caracterizeaza tara noastra de ceva timp. Poporul trebuie sa iasa la vot si sa isi spuna punctul de vedere duminica, 29 iulie. Indemnurile la boicot sunt absolut de neacceptat si degradante atunci cand ele vin din partea unei forte politice democrate. Acest fapt dovedeste existenta unor deviante ale democratiei din tara noastra. Veniti la vot si spuneti-va punctul de vedere! Un individ poate gresi dar poporul nu greseste niciodata.