duminică, 27 septembrie 2015

Oprescu este poporul iar Ciorbea avocatul său!

Cazul Oprescu continuă să agite spiritele în societatea românească. De data aceasta primarul-şpăgar de Bucureşti nu mai este eroul principal, acest rol fiind preluat de către tristul personaj care răspunde la numele de Victor Ciorbea, aflat actualmente în treabă pe la instituţia Avocatului Poporului. Niciodată nu a existat o reacţie atât de promptă a acesteia la vreo sesizare precum cea din speţa Oprescu. Să fim clar înţeleşi, nu pledez pentru uciderea pasivă a unui om prin neacordarea îngrijirilor medicale de care, poate, are nevoie. Nu, aici mă refer exclusiv la activitatea depusă de Avocatul Poporului şi atât. Putem să ne punem întrebări referitoare la apetenţa pentru îmbolnăviri subite a celor care, deodată, devin ţinte ale luptei anticorupţie, asta da, după cum ne putem întreba de unde au unii atâta inspiraţie în scrierea unor lucrări atunci când sunt ascunşi la beciul domnesc. Sunt doar întrebări.
 
Am urmărit şi eu parţial conferinţa de presă în care Ciorbea şi echipa şi-au prezentat concluziile anchetei în cazul Oprescu. Apropo, această anchetă a fost efectuată rapid, în nici douăzeci şi patru de ore! Exemplu de operativitate, ce mai! În tot acest timp există sute de cetăţeni ai Statului român care aşteaptă o minimă implicare a acestei instituţii pentru soluţionarea unor cauze extrem de grave. Să nu uităm ce se întâmplă în această ţară cu retrocedările, unde adevăraţii proprietari sunt realmente jecmăniţi de mafia cumpărătorilor de drepturi litigioase. Să nu trecem cu vederea atât de uşor un caz precum cel al gorjanului Marcel Ţundrea, cel care a făcut 12 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, decedând ulterior în urma unor afecţiuni dobândite în perioada de detenţie. Câţi de Ţundrea or mai fi zăcând în sistemul judiciar românesc? Câte petiţii nerezolvate or fi zăcând la Avocatul Poporului?
 
Dar pentru lombrosianul domn Ciorbea singurul caz care contează la această oră este cel al primarului-şpăgar Oprescu. În subteranele politicii dâmboviţene se acreditează de mai multă vreme ideea că sumbrul personaj Ciorbea este acolo unde se găseşte cu temă dată. Iar aceasta nu este oferită de fişa postului pe care îl ocupă ci de către mai-marii zilei. Un fel de robot care răspunde la comenzi atunci când cineva apasă pe butonul aferent.  Văd o mare iritare din zona PNL. Aş zâmbi dacă nu ar fi tragic. Fostul premier ţărănist vegeta politic până când, în 2012, Partidului Naţional-Liberal l-a readus în politica mare, oferindu-i şansa de a candida la Senat pe un colegiu eligibil. Anul trecut a fost susţinut de PSD pentru funcţia de la Avocatul Poporului, în condiţiile unui blat de mai mare râsul, opoziţia cu PNL în frunte neparticipînd la votul din Parlament. Ce-ar mai fi de adăugat? Concluzia din titlu doar: Oprescu este poporul iar Ciorbea avocatul său. Se ştie!