miercuri, 15 ianuarie 2014

Căciulirea ca mod de a face politică

Vă mărturisesc ca sunt sătul de modul în care unii dintre aleşii neamului românesc inteleg să se raporteze la relaţia România - Strainatate (strainatatea privita la modul generic). Caciulirea continua in fata reprezentantilor cancelariilor straine, incercarea de influentare a cursului politicii interne prin apelul facut la luarile de pozitie, reale sau imaginare, a unor inalti responsabili din ierarhiile de la Washington sau Bruxelles, nu fac altceva decat sa scada prestigiul unei tari care inca (cel putin teoretic) este suverana si independenta.

Nici macar noi, atunci cand eram copii si ne mai altoiam unul pe celalalt, nu apelam cu atata inversunare la protectia propriilor parinti. Ba chiar dimpotriva, era un gest care te descalifica acela de ati rezolva conflictele prin interventia celor mari. Din pacate se pare ca actualii conducatori ai Romaniei nu prea au invatat nimic din pildele copilariei. Fervoarea cu care ne autosubminam, insistenta de a nu genera solutii ci doar noi conflicte, modalitatea in care acestea se repercuteaza asupra vietii de zi cu zi a romanului, nota de plata pe care acesta este silit sa o achite, toate acestea insumate nu fac altceva decat sa altereze credinta in viitorul mai bun al acestui popor.
Căciulirea ca si mod de a a face politică nu este apanajul exclusiv al nici uneia dintre partile care isi disputa actualmente intaietatea  pe scena politica romaneasca. Presedintele Basescu, in dulcele stil clasic cu care ne-a obisnuit in ultimii ani, intelege sa preia si sa traduca românilor doar mesajele politice din exterior care ii sunt favorabile. Pe de alta parte USL a fost votata in decembrie 2012 si datorita promisiunii unui moratoriu asupra explorarii si exploatarii gazelor de sist. Sa ne aducem aminte ca principalul promotor  in Romania al acestui mod neconventional de a extrage gaze  este compania americana Chevron. Procesul tehnologic al fracturarii hidraulice,  insuficient explicat românilor, indoielnicele urmari pe termen mediu si lung pentru zonele de interes,  ne fac sa ne gandim la alte resorturi - destul de neclare - care ii mana in lupta pe noii aparatorii ai marotei independentei energetice. Din pacate si judetul Timis - ba chiar si Sinandreiul! - intra in aria de explorare neconventionala prin dinamitare, a gazelor de sist. Explozie, frate!

Căciulirea îmbracă atât forme politice cât şi economice. În ambele cazuri definitorie este poziţia ghiocelului, pe care o adoptă plini de emfază politicienii de plastelină care conduc actualmente această ţară. În ritmul în care insistăm să fim ridicoli în faţa comunitatii internationale, prin scandalurile noastre interne absolut imbecile si puerile, nu ar fi de mirare ca in viitorul foarte apropiat sa fim martorii recrudescentei mitului Ceausescu, a conducatorului care nu si-a inchinat tara si a rezistat asalturilor strainatatii. Si nu o sa mai discutam de generatiile antedecembriste, a acelora care vad in epoca Ceausescu propria copilarie si tinerete trecuta ci de cei nascuti chiar dupa 1990,  care nu au cunoscut direct nici coziile la paine si carne si nici limitarile libertatilor cetatenesti caracteristice acelor vremuri.

PS: Subiectul gazelor de sist, al explorarii lor prin metoda dinamitarii pe aria comunei Sinandrei, va face subiectul unei postari separate. In curand...