marți, 24 martie 2015

Mai ţineţi bă şi cu poporul ăsta!

Într-o ordine aleatorie se dau următoarele situaţii: Banca Naţională a României - atât prin guvernatorul Isărescu cât şi prin trepăduşii purtători de mesaje din presă  - îi consideră naivi (ba chiar proşti!) pe românii care au achiziţionat credite în monede exotice, în special franci elveţieni. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară îi beleşte pe români atunci când vine vorba de avizarea creşterii cuantumului primei RCA, a discriminării şoferilor mioritici în funcţie de grupa de vârstă din care fac parte şi a blocării proiectului de lege care prevede ca daunele auto să fie constatate de un specialist independent şi nu de un angajat al asiguratorului. Consiliul Concurenţei îi ia la mişto pe români atunci când îşi dă acordul pentru creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică de parcă ajustarea valorii acestora se face, obligatoriu, în sus.
 
Trei instituţii ale statului român, trei situaţii clare în care singurul fraier este românul de rând, platitorul de taxe, accize şi preţuri de monopol ocrotit. Auzim aproape zilnic la televizor sau citim în presă despre noi "alinieri" ale preturilor, despre sfânta clauză a nonintervenţiei în relaţia bancă-client, a problemei reprezentate de creşterea dolarului care, incredibil, conduce la mărirea preţurilor carburanţilor, etc. Bă, dar parcă şi atunci când dolarul era slab, ai noştrii 'nalţi ca brajii tot în sus ajustau preţurile! Mă, dar geniul ăsta de Isărescu nu a spus un cuvinţel de atenţionare atunci când românaşii stăteau la coadă în faţa băncilor pentru a se împrumuta în franci elveţieni. Iar pe aştia de la Consiliul ăsta al Autorităţii de Supraveghere Financiară nici nu prea îi vezi şi nici nu prea îi simţi în piaţă atunci când asiguratorul X îşi bate joc de asiguratul cetăţean român Popescu.
 
Pentru ce îi plătim regeşte pe aceşti arbitrii ai pieţelor din ţara noastră? Doar ca să îi avem la număr ca şi instituţii sau ca să le oferim câte un os de ros unor politicieni rebutaţi, ieşiţi din prim-plan din varii motive? Bă, dacă tot sunteţi cocoţaţi acolo, la căldurică, ţineţi mă puţin şi cu cetăţenii, cu românii care plătesc taxe şi impozite din care vă luaţi voi salariile de neam prost! Aşa ar fi corect. Dar...