sâmbătă, 17 septembrie 2016

Întrebări de bun simţ pentru premierul Cioloş

Timişoara noastră a obţinut o imensă victorie prin câştigarea titlului de Capitală Culturală a Europei în anul 2021. Acest fapt reprezintă o oportunitate extraordinară atât pentru oraş propriu-zis cât şi pentru zona adiacentă. Influenţa evenimentului va iradia la zeci de kilometri în jurul Timişoarei, deci un asemenea moment astral trebuie fructificat la maxim. Deoarece persistă încă nişte necunoscute (prima dintre ele deja semnalată de către d-na Simona Neumann), mi-am permis a-i adresa excelentului comunicator Dacian Cioloş două întrebări prin intermediul Facebookului.
 
Prima dintre ele se referea la suma de bani pe care o va aloca Guvernul ca şi cotă de co-finaţare a evenimentului iar cea de-a doua viza momentul la care se va demara construcţia Centurii de Sud a oraşului Timişoara. Aceasta din urmă a primit -  în Masterplanul de Transporturi - termen de executare anii 2022-2024! Prin urmare am avea parte de un oraş - capitală europeană a culturii - sufocat de traficul greu. Excelentul comunicator Cioloş (cam aşa îl gratulează o parte a presei pe cel care zboară la Economic şi face curăţenie în Bucureşti, nu?) nu prea cunoaşte el însuşi răspunsul la aceste chestiuni din moment ce nu îl oferă.
 
În mod normal suma de bani de la bugetul central trebuia să fie publică deja înainte de jurizarea finală. Faptul că s-a amânat până după aflarea oraşului câştigător ne poate trimite cu gândul la o chestie premeditată, în care banii guvernamentali s-ar fi acordat pe criterii netransparente. Adică una era să câştige Bucureştiul şi alta este să aflăm că Timişoara este aleasa. Total balcanic, în sensul negativ al termenului.
 
În ceea ce priveşte Centura de Sud a Timişoarei, este cel puţin ciudat ca oraşe precum Vaslui, Giurgiu, Sfântu Gheorghe sau Bârlad să fie prioritare ca şi finanţare în faţa Capitalei Culturale a Europei! Aici nu mai este vorba de politică ci de realităţi palpabile. Cred că domnul Cioloş ar trebui să-şi asume poziţii mai clare, neechivoce, în aceste două chestiuni.